Webinar: Het toepassen van natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen

Natuurlijke Koudemiddelen

De koudemiddelkeuze is een cruciale factor bij het ontwerp van een warmtepomp. De keuze is eenmalig voor de hele levensduur van de warmtepomp en bepaalt de componentkeuze en het detailontwerp. Synthetische koudemiddelen met een significant broeikaseffect worden binnen de EU langzaam uit gefaseerd en er zijn nog veel onzekerheden over de nieuwste generatie synthetische koudemiddel. Voor veel warmtepomptoepassingen zijn er geschikte natuurlijke koudemiddelen beschikbaar, die een verwaarloosbaar effect op het milieu hebben, vergelijkbare of betere prestaties leveren en met een acceptabele, stabiele prijs.

Maar wat zijn de specifieke kenmerken en toepassingsmogelijkheden van natuurlijke koudemiddelen voor warmtepompen? Wat is het effect op het energetisch rendement van warmtepompen als een natuurlijk koudemiddel wordt toegepast in plaats van een synthetisch koudemiddelen? Welke wet- en regelgeving is van toepassing bij het implementeren van natuurlijk koudemiddelen?

Tijdens een webinar op woensdag 5 mei gaven wij antwoord op deze vragen en presenteerden wij een rapport met een inventarisatie van toepassingsmogelijkheden voor natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen. Deze inventarisatie en met name de bijlagen dienen als naslagwerk ter ondersteuning van beleidsmakers, fabrikanten, adviseurs, ontwerpers en installateurs bij de keuzeoverwegingen voor het toe te passen koudemiddel in een warmtepomp. Het rapport is reeds verschenen op onze kennisbank en is via deze link gratis te downloaden.

Programma 

Dit evenement vond online plaats. Na de aftrap werd het rapport gepresenteerd. Halverwege en aan het einde van de sessie was er ruimte om vragen te beantwoorden:

Het webinar en de presentatie terugkijken

Het webinar is terug te kijken via de onderstaande YouTube-link:

Klik op deze link om de presentaties terug te kijken.