Webber community

Welkom op de online ontmoetingsplek van de Webber Community in de energietransitie.

Wie zijn de Webbers? Webbers zijn professionals die de energietransitie op een nieuwe manier organiseren. Samenwerken, samen leren en innoveren is het uitgangspunt. Ze breken daarmee met de traditionele werkwijze.

Ze doen dat door het leiden van multidisciplinaire samenwerkingen, die je mogelijk kent als Learning Communities, CoP’s, Fieldlabs en Living Labs. Hier komen onderwijs, bedrijfsleven en overheid samen om aan de slag te gaan met het verduurzamen van wijken. Vraaggestuurd en actiegericht.

De Webber speelt een sleutelrol in het vormgeven van dit nieuwe landschap. Om daarin elkaar te ondersteunen en te leren, is de Webber community gestart in november 2020. Inmiddels zijn er 60 Webbers actief in de community.

Op basis van hun eigen ervaringen uit de praktijk hebben de Webbers een handreiking gemaakt. Om andere Webbers te helpen met het inrichten en leiden van Living Labs. Deze kun je hier downloaden.

Het profiel van een Webber

Een Webber...

  • zet beweging in gang met een hoger doel
  • werkt samen vanuit inclusieve waarden
  • organiseert een innovatie- en leeromgeving
  • heeft mandaat om besluitvorming te organiseren
  • acteert vrij in en tussen organisaties op verschillende niveaus
  • creëert een platform (digitaal of fysiek)

En brengt daarmee wetenschap en praktijk, onderwijs en bedrijfsleven, burger en overheid met elkaar in een beweging van samenwerken, leren en innoveren.

Herken je je (deels) in het profiel? Mogelijk ben je een Webber! We maken graag kennis met jou. Stuur een email naar @email

Webber community

De Webber-community is gestart in november 2020 als initiatief om Webbers in hun werk te ondersteunen. Ruim 70 webbers vanuit gemeentes, bedrijven en onderwijsinstellingen nemen deel. Intervisie, verdieping en samen optrekken in de energietransitie vormt de agenda van de bijeenkomsten. Interesse in deelname? Neem contact op met harmke@tki-urbananergy.nl.

Ik was me niet bewust van dat mijn werk een specifieke rol en naam is in de energietransitie. De erkenning helpt me mijn vak te verdiepen en effectiever te zijn” Jan Oosting, SEECE.

Afgelopen Webber-activiteiten

Wat is een Webber?

Webbers zijn mensen die overal de verbindingen zien en ook verbindingen tussen partijen en ecosystemen weten te leggen.” prof. Annemieke Roobeek.

Tijdens de start van de community op 17 november 2020 heeft professor Roobeek een college gegeven over het fenomeen van de Webber. Hier kun je de sessie met de Webbers terugkijken.

Op bezoek bij de Webber

Wie zijn nou eigenlijk Webbers? En hoe voelt het om te 'webberen'? Serena Scholte van Mensen Maken de Transitie en Harmke Bekkema van Uptempo! nemen je in een driedelige vlogserie mee op pad. Bekijk de vlogs hier:

 
Webber Café Hoe formaliseer je het informele werk van de Webber?

5 juli 2022: Webber café over "Versteviging van profiel van de Webber". In het café spreken verschillende Webbers met elkaar over wat een Webber is, wat de kenmerken van een Webber zijn en de rol en functie van de Webber community.