Uptempo! lunchwebinars

In 2020 organiseert Uptempo! een reeks webinars waarin interessante ontwikkelingen, oplossingen en innovaties voor het verduurzamen van woningen worden belicht. Kijk de webinars hier terug.

28 mei 2020 'Renoveren bij mutatie'

Verduurzamen van meerdere (bewoonde) panden tegelijk gaat het makkelijkst als de woningen dezelfde eigenschappen hebben en dicht bij elkaar liggen. Maar veel woningcorporaties hebben gespikkeld bezit. Dat maakt het op grotere schaal woningen renoveren lastig. Maar het kan ook anders. MURENO, ‘renoveren bij mutatie’, is een methode van verduurzamen waarbij woningen die verspreid liggen op mutatiemomenten worden verduurzaamd. Zodra een huurder uit een woning vertrekt, wordt deze gerenoveerd voordat een nieuwe huurder zich meldt. Deze aanpak vraagt om een strakke regie en goede afspraken tussen de woningcorporatie en de ketenpartners. In een verhelderend eerste lunchwebinar deelden ervaringsdeskundigen eind mei hun tips & tricks rond #MURENO.

6 juli 2020 'Innovatief exterieur renoveren'

Ruim vijftig deelnemers volgden het lunchwebinar van Uptempo! over het verduurzamen en gasloos maken van hoogbouwflats op maandag 6 juli. Namens het consortium Inside Out presenteerde Richard Bos een totaaloplossing voor energieleverende hoogbouwflats. “Het is belachelijk dat we gebouwen hebben die energie vragen in plaats van leveren,” zegt hij in het lunchwebinar. Namens woningcorporatie Bo-ex zei Jitske van Helden: “Je moet zo’n project durven aangaan. Natuurlijk zijn er risico’s, bijvoorbeeld de reacties van bewoners. Maar we verwachten meer positieve reacties dan negatieve.” Het concept maakt gebruik van prefab alles-in-een gevelelementen, die isolatie, opwek en ventilatie combineren. Na tests in het laboratorium en in een proefwoning zit Inside Out nu in de realisatiefase.

PowerNest van Ibis Power combineert zon en wind, in modules die het gebouw een paar meter hoger maken. “Op basis van het venturi-effect en de wind die tegen het gebouw wordt opgestuwd, halen we 140%-160% hogere snelheden,” zegt oprichter en CEO Alexander Summa. Samen met de zonnepanelen wekken we tot zes keer meer energie op dan wat nu gebruikelijk is, met zonnepanelen overal tussen de installaties.” De opgewekte energie brengt zo’n 10 cent per kilowattuur aan kosten met zich mee. Doordat energiebelasting  wordt vermeden is dat een zeer concurrerende prijs voor consumenten. Ook met het Inside Out concept realiseren de huurders lagere maandlasten.

7 september 2020 'Verduurzamen in bestaande rijwoningen met stille warmtepompen'

13:00-13:45 uur