Woningtypologieën

Bundelen van woningtypen brengt tempo in energietransitie

Mijn naam is Peter Linders, en ik ben teamlid van het opschalingsprogramma Uptempo! bij TKI Urban Energy. Ruim 25 jaar lang deed ik ervaring op binnen de bouwsector als fabrikantleverancier. Ik ben me daarom heel bewust van de impact van de grootste verbouwing ooit in Nederland.

In Nederland zijn ruim 8 miljoen woningen, circa 29% in het bezit van ongeveer 350 woningcorporaties en 55% van particuliere woningbezitters. Die worden in de komende 30 jaar getransformeerd naar CO2-neutrale woningen. Dat betekent dat we vanaf nu 1.000 woningen per dag moeten verbouwen. Als je je bedenkt wat dat doet op onze infrastructuur, capaciteit van vakmanschap, distributie en logistiek... met 1000 woningen per dag staat de A2 de komende jaren dagelijks vol met diepladers.

Binnen Uptempo! heb ik onderzocht wat de kenmerken zijn van die 8 miljoen woningen, hoe die met behulp van slimme datasystemen sneller in te delen zijn in woningtypologieën, en hoe je vervolgens sneller, slimmer en kwalitatief beter aanbod kunt maken. Ook oriënteerde ik mij op hoe de samenwerking van de bouwketen er dan uit komt te zien. Wij zijn gewend binnen de bouwsector te werken in bouwteams, voornamelijk gericht op projecten van enkele tot honderden woningen. Maar zodra je het project opschaalt naar een programma van bijvoorbeeld 20.000 woningen moet je gaan standaardiseren en industrialiseren, en nadenken over nieuwe toetreders a la Bol.com, IKEA, Cooblue of VDL.

Het komend jaar gaan wij aan de slag met de belangrijkste partijen binnen de bouw om de keten te re-designen, en vast te stellen wat nodig is om die grootste verbouwing ooit te fixen. Samen met aannemers, onderhoudsbedrijven, installatiebedrijven, ingenieurs en start-ups die innovatieve technieken en processen ontwikkelen.

Heb jij een rol binnen deze uitdaging, lees mijn artikel over dit onderwerp en meld je bij Uptempo! via @email.

Download het artikel over woningtypologieën (pdf)