Particuliere woningeigenaren

De rol van particuliere huiseigenaren bij het aanjagen van innovaties in de energietransitie

Mijn naam in Minouche Besters, partner bij STIPO. De afgelopen jaren werkte ik aan de energietransitie. Ik kreeg daarbij te maken met bewoners uit uiteenlopende wijken. Mijn ervaring is dat je in alle gevallen contact kunt maken met mensen. Die ervaring, praktijkkennis, werkmethoden en een strategische blik breng ik mee naar Uptempo!.

Binnen Uptempo! houd ik mij bezig met de verbinding met particulieren. Ik heb me gericht op de manier waarop particuliere woningeigenaren een rol kunnen spelen bij de uitdaging om innovaties sneller op de markt te krijgen. En ook, hoe aanbieders zich veel beter op deze markt kunnen voorbereiden. Immers, het is verleidelijk om de particuliere woningeigenaren als doelgroep nog even buiten beschouwing te laten bij de introductie van innovatief aanbod in de energietransitie. Aanbieders testen daarom vooral nog binnen corporatiebezit. Maar er is een innovatieve kopgroep van particuliere woningeigenaren, en dankzij hen kunnen broodnodige extra pilotomgevingen gecreëerd worden.

In de artikelen die ik voor Uptempo! schreef deel ik informatie over particuliere woningeigenaren: welke groepen bewoners zijn er, wat vinden zij belangrijk, op wie moet je je als aanbieder richten en wat zijn logische manieren en kanalen om hen te bereiken?

Het komend jaar gaat Uptempo! verder aan de slag met het matchen van innovatief aanbod en particuliere woningeigenaren. Samen met aanbieders, buurtinitiatieven en gemeenten willen we scherp krijgen hoe we tot een gebundelde vraag van innovatieve particulieren kunnen komen, welke samenwerkingen daarvoor nodig zijn, waar het aanbod aan moet voldoen en hoe een match tot stand kan komen. Heb jij innovatief aanbod dat voor particulieren interessant is, ben je een buurtinitiatief dat dringend op zoek is naar innovatieve oplossingen of juist een gemeente dat een innovatief aanbod voor haar lokale voorhoede wil ontwikkelen? Kom met ons meedoen. We ontmoeten je graag! @email

Downloads

Minouche' waarnemingen over het betrekken van particuliere eigenaren bij het opschalen van innovaties zijn gesplitst in twee losse artikelen. Het eerste artikel gaat over de vraag met welke (groepen) huiseigenaren er kansen liggen om opschaling te bereiken. Het tweede artikel zoomt in op de vraag via welke intermediaire kanalen particuliere huiseigenaren bereikt kunnen worden op een passend moment, zonder ze individueel te hoeven benaderen: