Uptempo! lunchwebinars 2020

Uptempo! lunchwebinars 2020

In 2020 startte Uptempo! met een maandelijkse webinar tijdens lunchtijd, waarin interessante ontwikkelingen, oplossingen en innovaties voor het verduurzamen van woningen werden belicht. Verslagen en opnames van deze webinars zijn hier terug te kijken:

7 december 2020 'Kostenreductie nul op de meter renovaties'

Met medewerking van RC Panels en Lenferink Group
In het Uptempo! lunchwebinar van 7 december praatten ruim veertig belangstellenden mee over het aardgasvrij en energieneutraal maken van rijwoningen. De vraag die zich daarbij al snel opdringt is: pakken we de woningen in, of laten we de schil voorlopig intact? Prijsdaling is in ieder geval belangrijk om woningcorporaties financieel gezond te houden. RC Panels bereikt die prijsdaling door industrialisatie. Lianda Sjerps-Koomen deed uit de doeken dat in veel gevallen het prefab proces uitkomst biedt. Als het bedrijf ontdekt dat de oplossing niet de meest concurrerende is, geeft het dat in alle openheid aan; eerlijkheid duurt volgens haar altijd het langst. Namens Lenferink Group liet Herman Boerma zien wat het Renovation Light concept inhoudt: geen buitenisolatie, maar één bodemlus voor een rijtje woningen met hun eigen warmtepomp, een innovatie van Itho Daalderop. Door het hoge rendement kunnen de woningen zich wel enig warmteverlies permitteren en blijven goede gevelelementen behouden tot aan het einde van hun levensduur. De conclusie was dat van situatie tot situatie berekend kan worden welke oplossing met de minste kosten tot de meeste CO2-reductie en comfortverhoging leidt. Van doorslaggevende invloed is de staat van de gevel en de kozijnen. Zijn die bijna aan vervanging toe of kunnen ze nog een jaar of tien mee? De vragen en de antwoorden vind je hier

Kijk het lunchwebinar van 7 december 2020 hier terug:

2 november 2020 'Efficiënt verduurzamen van hoogbouw met aandacht voor de bewoner'

Met medewerking van Era Contour en Giesbers Rotterdam
ERA-flats werden zo’n vijftig jaar geleden gerealiseerd om veel mensen tegelijkertijd een betaalbare, maar uitzonderlijk ruime woning te kunnen bieden. De afkorting stond indertijd voor ‘van Eesteren Rationele Aanpak’. Zo voortvarend als deze galerijflats in de jaren '60 en '70 werden neergezet, zo voortvarend moeten ze nu worden verduurzaamd. Door de schaalgrootte is het daarbij mogelijk een aanpak te kiezen waarin snel grote aantallen woningen kunnen worden verduurzaamd. Het beperken van de doorlooptijd en maatregelen om de overlast voor de bewoners te minimaliseren, is de moeite waard.

Kijk het webinar hier terug:

5 oktober 2020 'Hoe goede bewonersparticipatie leidt tot zeer hoge deelname'

Met medewerking van Thuisbaas en Parteon
Gasvrij-renovaties vereisen 70% instemming van huurders. Dat vereist beslissingen nemen zonder zekerheid of ze ook uitgevoerd kunnen worden. Maar het kan ook anders: Parteon en Thuisbaas lieten bewoners in Assendelft zelf kiezen of ze mee wilden doen. Het gevolg: een hoge deelname en geen weerstand. In het lunchwebinar van 5 oktober deden Gijs van Wijk (Thuisbaas) en Nina Bos (Parteon) uit de doeken hoe de proef verliep.

7 september 2020 'Verduurzamen in bestaande rijwoningen met stille warmtepompen'

Met medewerking van Factory Zero en Goed Wonen Gemert
Een hoge flat van het gas afhalen zonder goede warmtebron in de buurt, hoe doe je dat? De Utrechtse corporatie BoEx ging de uitdaging aan. Met het Inside Out concept wordt de gevel benut voor opwek. Decentrale units voor temperatuurregeling en ventilatie zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Op dergelijke daken is ook plek voor een PowerNEST van IBIS Power: zon en wind op een minimale oppervlakte met een maximale opbrengst. In dit interactieve lunchwebinar van drie kwartier deelden Bo-Ex, Bos Installatiegroep, Powernest, Alkondor en Utrecht Sustainability Institute de geleerde lessen:

Presentatie Jan Willem van de Groep (pdf)

6 juli 2020 'Innovatief exterieur renoveren'

Ruim vijftig deelnemers volgden het lunchwebinar van Uptempo! over het verduurzamen en gasloos maken van hoogbouwflats op maandag 6 juli. Namens het consortium Inside Out presenteerde Richard Bos een totaaloplossing voor energieleverende hoogbouwflats. “Het is belachelijk dat we gebouwen hebben die energie vragen in plaats van leveren,” zegt hij in het lunchwebinar. Namens woningcorporatie Bo-ex zei Jitske van Helden: “Je moet zo’n project durven aangaan. Natuurlijk zijn er risico’s, bijvoorbeeld de reacties van bewoners. Maar we verwachten meer positieve reacties dan negatieve.” Het concept maakt gebruik van prefab alles-in-een gevelelementen, die isolatie, opwek en ventilatie combineren. Na tests in het laboratorium en in een proefwoning zit Inside Out nu in de realisatiefase.

PowerNest van Ibis Power combineert zon en wind, in modules die het gebouw een paar meter hoger maken. “Op basis van het venturi-effect en de wind die tegen het gebouw wordt opgestuwd, halen we 140%-160% hogere snelheden,” zegt oprichter en CEO Alexander Summa. Samen met de zonnepanelen wekken we tot zes keer meer energie op dan wat nu gebruikelijk is, met zonnepanelen overal tussen de installaties.” De opgewekte energie brengt zo’n 10 cent per kilowattuur aan kosten met zich mee. Doordat energiebelasting wordt vermeden is dat een zeer concurrerende prijs voor consumenten. Ook met het Inside Out concept realiseren de huurders lagere maandlasten.

28 mei 2020 'Renoveren bij mutatie'

Verduurzamen van meerdere (bewoonde) panden tegelijk gaat het makkelijkst als de woningen dezelfde eigenschappen hebben en dicht bij elkaar liggen. Maar veel woningcorporaties hebben gespikkeld bezit. Dat maakt het op grotere schaal woningen renoveren lastig. Maar het kan ook anders. MURENO, ‘renoveren bij mutatie’, is een methode van verduurzamen waarbij woningen die verspreid liggen op mutatiemomenten worden verduurzaamd. Zodra een huurder uit een woning vertrekt, wordt deze gerenoveerd voordat een nieuwe huurder zich meldt. Deze aanpak vraagt om een strakke regie en goede afspraken tussen de woningcorporatie en de ketenpartners. In een verhelderend eerste lunchwebinar deelden ervaringsdeskundigen eind mei hun tips & tricks rond #MURENO.