Studio Uptempo Podcast: SUP!

Hoe kom je tot prijsdaling in duurzame renovaties van standaardwoningen? Minder projecten met hoge reken- en tekenkosten, meer doorlopende renovatiestromen. Nog geen gemeengoed, maar er wordt volop mee geëxperimenteerd en er wordt veel geleerd. Zinnige lessen om breder te delen dus. Maak kennis met het thema renovatiestromen in de Studio Uptempo Podcast SUP! .

In de Studio Uptempo Podcast maakt Uptempo! een rondje langs de pioniers. Wat was hun experiment? Wat hebben ze geleerd? En hoe moet het verder? Beluister en/of bekijk het hier (of in je favoriete podcast app).

Aflevering 6: Peter Hutten van Van Wijnen

In aflevering 6 van Studio Uptempo! Podcast SUP! praten Peter Linders en Niels Rood met de CEO van Van Wijnen Peter Hutten over industrialisatie van verduurzaming van bestaande rijwoningen. Wat heeft hij geleerd van zijn experimenten?

 

Aflevering 5: Leonie van der Steen

Leonie van der Steen van Squarewise vond samen met 16 corporaties in en om Utrecht uit hoe verduurzamen hand in hand kan gaan met betaalbaar huisvesten. Dat dit nog niet zo simpel is, was één van de belangrijkste redenen om het samen te gaan doen. Op een aantal verschillende aspecten (bijvoorbeeld circulair renoveren of participatie) werd één corporatie koploper, waarna een volgersgroep en tenslotte het peloton voor schaal kunnen zorgen.

 

Aflevering 4: Jan Willem van de Groep

Jan Willem omschrijft zichzelf als 'beginnetjesmaker'. In opdracht van de Rijksoverheid helpt hij biobased materialen opschalen. Hij kijkt daarbij verder dan hout, wat al aan een indrukwekkende opmars bezig is. "Hoe kunnen we ook teeltgewassen en reststromen uit de landbouw benutten?" Jan Willem is bekend van het Nul op de Meter concept. Hij vertelt dat dit begon met een mislukking: in Apeldoorn liep een project stuk waarin de energierekening van huurders benut zou worden om de investering te financieren. Daarna kwam de energieprestatievergoeding. Te ingewikkeld, volgens Jan Willem, maar nog steeds klopt de gedachte erachter: "Eerder was er alleen huur en servicekosten. Daar is nu een mogelijkheid bijgekomen." De belangrijkste les volgens Jan Willem: "Je moet alle ballen tegelijk in de lucht zien te houden, want het verloopt nooit netjes in de goede volgorde."

 

Aflevering 3: Bas Sievers van Woonpartners Helmond

Bas, directeur-bestuurder bij Woonpartners Helmond, heeft een grote interesse in veranderingsprocessen en stelt dat je voor kleine stapjes geen eindeloos geduld nodig hebt. Hij is bij Woonpartners massa aan het organiseren, want "dan wordt herhaling mogelijk en wordt het beter zonder dat het duurder wordt." In een eerdere functie vroeg hij al samen met dertien corporaties in Provincie Limburg renovaties gezamenlijk uit, zodat de bedrijven de kans kregen het werk te plannen, te leren en te optimaliseren.

 

Aflevering 2: Guus Mulder van TKI Urban Energy

Guus vertelt in deze aflevering over de contingentenaanpak van TNO, die nu volop in de belangstelling staat. Guus erkent dat je nogal wat vraagt van een sector die tot over de oren in het werk zit. Maar hij noemt ook geslaagde voorbeelden die laten zien wat er kan, als je op een andere manier gaat werken dan project voor project.

 

Aflevering 1: Carlos Klein van RC Panels

De scale up RC Panels gelooft in prefab, want dat is hun product; maar nog meer gelooft Carlos in samenwerking gebaseerd op begrip voor elkaars belangen.