Het Nationaal Consortium Zon in Landschap | Talkshow

Het Nationaal Consortium Zon in Landschap organiseerde 9 oktober haar zesde bijeenkomst. Ditmaal door de coronapandemie in de vorm van een online talkshow live uitgezonden vanaf het Mediapark in Hilversum.

Programma

Sessie 1, 15.00: Ronde tafelgesprek met:
De visie van Prof. Wim Sinke (UVA, TNO): Van laagste kosten naar maximale waarde! Zonneparken van het volgende decennium en de vierkante meters die ze in beslag nemen. Met Frans van den Heuvel die als CEO van een internationale projectontwikkelaar de situatie in Nederland goed kan vergelijken met andere landen. Met Annie van de Pas die als Netwerk directeur van de Natuur en Milieu Federatie voor de maatschappelijke waarden op komt.

Sessie 2, 15:30: Ruimtelijke kwaliteit met:
Jeroen Everaert, winnaar van de Rotterdamse cultuur penning over zonnepark ontwerpen met een “Please in my backyard” effect. De laatste energielandschapsontwerpen met een positieve impact op de ruimtelijke kwaliteit uit de koker van Prof. Sven Stremke (WUR, AHK). De realiteitszin van Frans van den Heuvel.

Sessie 3, 16:00: Biodiversiteit met:
Annie van der Pas en het winnende lot van de Energietuinen. Drie voorbeeld projecten rond participatie en ecologie gefinancierd door de postcode loterij. Alex Schotman over het branche breed gedragen project voorstel EcoCertified Solar Parks dat de weg bereidt naar transparante en openbare certificering van natuur inclusieve zonneparken. De onafhankelijke kijk van ecoloog Prof. Hans Cornelissen op deze ontwikkelingen.

Sessie 4, 16:30: Agri-PV met:
Eric Tonnaer over de ontmoeting van hightech PV systemen met ecologische landbouw. Inzicht in het recent gestarte TKI project Symbizon dat strokenteelt combineert met zonvolg systemen gebaseerd op geavanceerde algoritmen. Luuk van Wezel over het project voorstel Sunbiose waar o.a. mobiele boogsystemen voor biologische teelt, semi-transparante systemen voor vollegrond groente gewassen en pilots voor zacht en hard fruit op stapel staan. Alles gericht om impact in de landbouw sector te bereiken. De vooruitziende blik van Prof. Wim Sinke over de kwantitatieve mogelijkheden van PV.

Gastheren

Kay Cesar (TNO, dagvoorzitter)
Wijnand van Hooff (TKI Urban Energy)