Bestaande warmtenetten in de vijfde versnelling

FotoMijnwaterRechtenvrij

In Nederland zijn er in veel steden al derde generatie (3G) warmtenetten in gebruik. Ook wanneer in die steden nieuwe wijken worden voorzien van stadsverwarming, kan het bestaande warmtenet het ontwikkelkarakter van de nieuw aangesloten wijken bepalen. Om de klimaatdoelen te halen, staan ​​zowel nieuwe als bestaande warmtenetten voor de uitdaging om warmte- en koelvermogen uit hernieuwbare energiebronnen te leveren aan een groeiend deel van de gebouwde omgeving. Dus met deze toenemende vraag zal de noodzaak om vijfde generatie (5G) warmte- en koudenetprincipes toe te passen op bestaande netten ook dreigend worden.

Op 5 oktober organiseerden Stroomversnelling en TKI Urban Energy voor de tweede keer een online kennisevent over de mogelijkheden om bestaande warmtenetten met 5e generatie (5G) principes te helpen verduurzamen. Tijdens dit kennisevent werd er inzicht gegeven in de uitdagingen én oplossingen voor de fysische, technische, economische en procesmatige uitdagingen, om de bestaande warmtenetten en aangesloten gebouwen met 5G-ready principes te kunnen verwarmen en koelen. Hierbij gingen we onder meer in op het in de tijd uitzetten van de verminderende behoefte aan hoge temperaturen voor de verwarming van gebouwen, en de toename van de behoefte aan koudelevering. Ook werden de subsidiemogelijkheden behandeld voor de ontwikkelingen van kennis en het maken van plannen voor de implementatie van 5G-warmtenetstrategieen.

Dit kennisevent is terug te kijken via de onderstaande video en de presentaties zijn terug te lezen via de onderstaande links.

Ongeveer 100 Nederlandse professionals namen deel aan dit kennisevent, zowel uit de industrie als de lokale overheid die zich bezighoudt met de transformatie van bestaande gebouwen naar fossielvrije verwarmde gebouwen, wijk per wijk.

Programma

Dit kennisevent vond online plaats. Zie beneden voor een overzicht van het programma:

  • 14:00: Welkom
  • 14:05: Nederlandse warmtenetten anno 2050 - Ivo Opstelten (Directeur Stroomversnelling)
  • 14:35: Fysische mogelijkheden & beperkingen, Johan van Bael (VITO)
  • 14:55: Uitdagingen:
  • 15:50: WarmingUP- date: WarmingUP Design Toolkit voor optimaal ontwerp en aansturing van toekomstbestendige warmtenetten, Martijn Clarijs (TNO) / korte demo Sam van der Zwan (Deltares)
  • 16:05: Wat zou je doen met 5 Miljoen en Wat is jouw part van 1,5 Miljard? Mogelijkheden die Mooi-regeling en Groeifonds (i.o.) bieden voor oppakken en oplossen van uitdagingen, Robert Jan van Egmond (Programma Manager TKI Urban Energy)
  • 16:25: Afsluiting

Het kennisevent en de presentaties terugkijken

Het webinar is hier terug te kijken:

Klik op de onderstaande links om de presentaties van de verschillende sprekers terug te kijken: