Verduurzaming van je woning in de winkel kopen

Reimarkt

Reimarkt is een winkelketen waar particuliere woningeigenaren, VvE’s, woningcorporaties en huurders kunnen shoppen voor maatregelen waarmee woningen verduurzaamd kunnen worden. Het initiatief is ontstaan in 2013 na het winnen van een selectie voor verduurzaming die uitgeschreven werd door woningcorporatie Stadlander in Bergen op Zoom. Daarna werden winkels geopend in Enschede, Den Bosch, Delft, Zoetermeer, Groningen en Hoogeveen. Naast fysieke vestigingen heeft Reimarkt ook een website. Door op deze wijze verduurzaming van woningen net zo bereikbaar te maken als elk ander consumentenproduct dat je in de winkel koopt, wil Reimarkt de verduurzaming van de gebouwde omgeving versnellen.

Je huis verduurzamen

Op dit moment is het verduurzamen van je huis een hele opgave. Dat is een groot obstakel in de energietransitie: mensen die wel willen verduurzamen blijken vaak op te zien tegen het gedoe dat ermee gepaard gaat. Ze weten dat ze te maken krijgen met langdurige offertetrajecten en ingewikkelde vraagstukken over materiaal, subsidies en financiering. Bovendien weet je vooraf eigenlijk niet goed wat je koopt, hoelang het duurt en hoeveel het eigenlijk kost.

Gemakkelijk zoeken, vinden en kiezen

Reimarkt maakt woningverduurzaming makkelijker. Huurders, VvE’s en particuliere woningeigenaren kunnen via het platform van Reimarkt inzicht krijgen in het aanbod voor hun specifieke verduurzamingsvragen. Ook kan de gebruiker eenvoudig zien wat de slimste keuzes zijn voor zijn situatie, en welke maatregelen bij hem passen. Bovendien is er voor elke situatie een uitgekiende formule die aansluit op de plannen van de gemeente en/of woningcorporatie. En het platform maakt ook inzichtelijk welke kosten en besparingen de gebruiker kan verwachten. De maatregelen om te verduurzamen kan je tenslotte direct aankopen via het platform.

Van project naar product

Eenvoudig je huis verduurzamen betekent ook een verandering van de bouwketen. Nu wordt elke wijk, straat of woning benaderd als uniek project. Dat maakt dat er bij woningcorporaties, gemeentes en leveranciers veel geld en tijd verloren gaat in het uitvragen, opstarten, coördineren, voorbereiden en uitvoeren van woningverduurzaming. Projecten hebben een begin en een einde, terwijl voor procesversnelling met de gewenste kostenverlaging, continuïteit nodig is.

Reimarkt benadert de opgave daarom andersom. Ze ontwikkelen met leveranciers, gemeentes en woningcorporaties producten die aansluiten op de technische kenmerken van de woningvoorraad, de visie en het beleid van gemeente of corporatie, en die bovendien aansluiten op de wensen van de bewoners. Bovendien weten VvE’s, huurders en particulieren vooraf veel beter wat slim is voor de specifieke situatie, hoeveel het bespaart, wat het kost en hoelang het duurt. Dat maakt verduurzamen een stuk laagdrempeliger, en kan de transformatie naar een duurzame gebouwde omgeving dus aanzienlijk versnellen.

Reimarkt is gesteund vanuit de DEI-19-03-03-Innovaties aardgasloos (Gebouwde Omgeving) en TSE-18-12-01-Maatschappelijk verantwoord innoveren (MVI).