De warmtepompfabriek

Warmtepompfabriek

Hoe we in Nederland in een jaar 200 appartementencomplexen van het aardgas af kunnen halen

Voor appartementencomplexen zijn nog weinig mogelijkheden om makkelijk en snel van het gas af te gaan. Vaak wordt gedacht aan warmteopslag, warmtenetten of een andere manier van stadsverwarming, maar deze mogelijkheden zijn niet voor elk complex geschikt. Met de warmtepompfabriek is hier nog een mogelijkheid bijgekomen. Door de inzet van deze collectieve hoge temperatuur warmtepomp is het mogelijk om een heel complex in een dag van het gas af te halen.

Servex is de grondlegger van een warmtepomptechniek die kan worden gebruikt om Nederland van het gas af te halen. Een consortium bestaande uit Feenstra Verwarming, Gafco, Kemkens, Servex en Sparkling Projects ontwikkelde een hoge temperatuur collectieve warmtepomp waarmee alle appartementen van een wooncomplex tegelijkertijd in een dag van het aardgas af kunnen.

Het unieke aan het product is dat het dat de warmtepomp, ter grootte van een zeecontainer, bij een buitentemperatuur tot min twintig graden, cv-water kan maken van tachtig graden Celsius. Daardoor kunnen de huidige cv-ketels, leidingen en radiotoren in de woningen blijven bestaan. Er zijn op deze manier maar weinig aanpassingen nodig in de woningen. Daarnaast is de installatie van de warmtepomp relatief eenvoudig, waardoor bewoners weinig last hebben van de aanpassingen.

In Limburg is deze collectieve warmtepomp al ingezet. In 2019 startte een pilot waarmee het consortium 320 woningen voorziet van duurzame warmte en tapwater. In september 2020 is het eerste wooncomplex in een dag succesvol van het gas af gegaan. Het consortium werd hierbij, met behulp van TKI Urban Energy, financieel geholpen vanuit de MOOI subsidieregeling Gebouwde Omgeving 2020.

De productielocatie van de warmtepomp, de warmtepompfabriek, staat in Panningen. Hier wordt de productie van de hoge temperatuur warmtepomp opgeschaald. Met deze locatie is het consortium in staat om een te groeien tot een unit per dag te produceren. Dat betekent tweehonderd appartementencomplexen per jaar van het gas af.

Heb jij ook innovatieve plannen om de gebouwde omgeving sneller aardgasvrij te maken? Dien dan uiterlijk 19 april uw vooraanmelding voor de MOOI 2022 in. Meer informatie vind jeĀ op de website van RVO.