Haliade-X zet nieuwe normen

Windmill

Eén draai wekt genoeg elektriciteit op om een ​​gemiddeld Nederlands huishouden meer dan twee dagen van stroom te voorzien

Het prototype Haliade-X in de Rotterdamse haven heeft met zijn nieuwe technologie en afmetingen een aantal nieuwe maatstaven gezet op het gebied van duurzame windenergie. Deze windturbine, gelegen op de Maasvlakte in Rotterdam (Nederland), is 248 meter hoog en heeft wieken van 107 meter. Bovendien levert het de grootste energieopbrengst ooit uit een enkele windturbine. De Haliade-X kan jaarlijks 46,3 GWh aan elektriciteit opwekken, waardoor de CO2-uitstoot met 28,1 kiloton wordt verminderd.

Het is de eerste windturbine ooit die in 24 uur 288 MWh opwekt. De schaalvergroting van (offshore) windturbines is een belangrijke stap in het opwekken van meer duurzame energie, het versnellen van de energietransitie en daarmee het beperken van de effecten van klimaatverandering. 's Werelds grootste offshore windturbine in bedrijf, het Haliade-X-prototype van GE, is geüpgraded of "opgewaardeerd" en kan nu werken met een nominaal vermogen van 14 MW.

Onshore testen

Future Wind (een joint venture tussen Pondera Development en SIF Holding Nederland) werkt sinds november 2018 samen met GE Renewable Energy aan dit zeer uitdagende project Haliade-X op de Maasvlakte 2 in Rotterdam. Hans Rijntalder, CEO van Pondera stelt: “De turbine is ontworpen voor offshore installatie. Maar eerst werd het turbineprototype geïnstalleerd en wordt het aan land getest om de resultaten op een gemakkelijkere en toegankelijkere manier te monitoren. Voor deze testfase zijn twee complete turbinegondels gebouwd. Eén is in Rotterdam geïnstalleerd om uitgebreid in de praktijk te worden getest. De andere is in batches verzonden naar verschillende gespecialiseerde testcentra over de hele wereld. De resultaten van onshore tests leiden uiteindelijk tot typegoedkeuring en offshore installatie”.

Modellen delen

Ward Gommeren van GE Renewable Energy legt uit: “Het Haliade-X-prototype heeft een aantal zware tests ondergaan om de vermogenscurve, belastingen, netprestaties en betrouwbaarheid van de turbine te valideren. Alle resultaten zijn nu compleet. Metingen aan de wieken zijn erg belangrijk omdat de wieken zoveel groter zijn dan de wieken die nu in andere turbines worden gebruikt. We hebben deze metingen nodig om de nauwkeurigheid van onze modellen te bevestigen, die vanaf het begin als een evolutief platform zijn bedacht. Sinds de installatie in 2019, in zijn 12 MW-versie, is het prototype continu ontwikkeld en verbeterd, waarbij het zijn typecertificaat heeft verkregen voor zowel het 12 MW- als het 13 MW-vermogen.

Bovendien zullen deze tests GE Renewable Energy in staat stellen de gegevens te verzamelen die nodig zijn om verdere typecertificaten te verkrijgen, een belangrijke stap in de commercialisering van de Haliade-X”.

Afbeelding: Peter Eecen (TNO), Diederik de Bruin (Sif) em Vincent Schellings (GE)

400 besteld

Inmiddels zijn er al 400 turbines besteld. De start van de serieproductie is gepland in de tweede helft van 2021. Haliade-X is gekozen als de voorkeursturbine voor in totaal 4.800 MW aan offshore windprojecten - de 120 MW Skip Jack en de 1.100 MW Ocean Wind-projecten in de VS, en het 3.600 MW offshore windcomplex Dogger Bank in het VK.

Hans Rijntalder is trots: “De Nederlandse hightechindustrie profiteert enorm van deze grote orders omdat in deze turbine Nederlandse knowhow wordt toegepast, veel componenten in Nederland worden vervaardigd en leveren daarmee een grote bijdrage aan de economie en onze status als leverancier van hoogwaardige technologie. Daarnaast zijn het de Nederlandse baggerbedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het installeren van de turbines op zee. Samen met Belgische partners domineren ze de offshore windinstallaties op wereldschaal”.

Haliade-X MW is een geweldig voorbeeld van intensieve samenwerking om een ​​nieuw gebied te verkennen om de energiekosten van offshore wind te verlagen om er een concurrerendere bron van schone en hernieuwbare energie van te maken.

 

Dit artikel maakt deel uit van de serie Project in Beeld. Bekijk hier meer projecten.