Projecten

Project in beeld

Met Project in Beeld zet TKI Wind op Zee interessante projecten in de kijker. Krijg een indruk van enkele onderzoeksprojecten die bijdragen aan de versnelling van de energietransitie.

AIRTuB

Op weg naar volledig automatische en autonome inspectie en reparatie van turbinebladen

Het Automatic Turbine Blade Inspection and Repair (AIRTuB) project is een samenwerking tussen veertien scholen, bedrijven en instellingen. Samen ontwikkelen ze een volledig automatische en autonome vloot aan drones om turbine bladen in offshore wind farms te kunnen inspecteren en repareren. Lees hier meer

SAWOP

Een slimme manier om het windveld te meten en meer energie te produceren

Sensor-assisted windpark-optimalisatie (SAWOP) zal een betere monitoring van de inkomende windstroom mogelijk maken met behulp van spinner-anemometers en gondel LiDAR-systemen om zo windparken te kunnen optimaliseren. Lees hier meer.

Solar@Sea II

Offshore zonne-energiecentrales en windturbines

Binnen het consortium Solar@Sea II werken TNO, Bluewater Energy Services, Genap, Marin, Endures en Avans Hogeschool samen. De partners testen een concept op basis van lichtgewicht flexibele drijvers en flexibele zonnepanelen. Lees hier meer.

Haliade-X

Het prototype Haliade-X in de Rotterdamse haven heeft met zijn nieuwe technologie en afmetingen een aantal nieuwe maatstaven gezet op het gebied van duurzame windenergie. De Haliade-X kan jaarlijks 46,3 GWh aan elektriciteit opwekken, waardoor de CO2-uitstoot met 28,1 kiloton wordt verminderd. Lees hier meer.

Seaqualize

Kleine bedrijven met grote ideeën zoeken grote bedrijven die willen meedenken

De offshore windindustrie groeit snel. Deze relatief nieuwe sector van energieproductie wordt gekenmerkt door innovaties en schaalvergroting: de velden worden omvangrijker, de turbines hoger en de technische uitdagingen groter. Hiervoor zijn ook nieuwe machines zoals hijskranen nodig. Lees hier meer.

C1 Connection

Een stap in veiligheid, installatiesnelheid en kostenreductie

De C1 Wedge Connection is een nieuwe innovatieve verbinding die kan worden gebruikt voor vaste en drijvende windturbines. De C1 Wedge Connection kan eenvoudig worden geschaald om de vereiste hogere capaciteit en vermoeiingscapaciteit te leveren. Lees hier meer.

Borssele V

Hightech en volledig operationeel

Windpark Borssele Kavel V bestaat uit twee turbines en is volledig operationeel. De twee windturbines spelen een belangrijke rol bij het demonstreren van innovaties voor de offshore windmarkt. Lees hier meer.

Noise Mitigation System

De toekomstige standaard geluidsreductiemethode voor offshore heien?

Het Noise Mitigation System is een nieuw systeem om het geluid tijdens het heien op zee te verminderen. Net als de uitlaatdemper in een uitlaat van een auto, richt het Noise Mitigation System zich op specifieke lage frequenties die het meeste geluid produceren. Lees hier meer.

Dutch Offshore Wind Atlas

Lagere onzekerheden voor offshore windenergie, Noordzee met nauwkeurige windinformatie

De Dutch Offshore Wind Atlas (DOWA) geeft nauwkeurige windinformatie op de Noordzee voor het gebruik van offshore windenergie. Het is een innovatie voor de Nederlandse windenergie markt. Lees hier meer.

HyPE-ST

Duurzaam verwijderen van monopiles, een stap dichter bij circulariteit

Hydraulische extractie van monopiles is een van de nieuwe methoden voor het verwijderen van de volledige monopile. Dit draagt bij aan een meer circulaire economie, vooral omdat al het staal kan worden teruggewonnen en gerecycled. Lees hier meer.

Gentle Driving of Piles

Draai de kurk en hij wordt dunner

Gentle Driving of Piles (GDP) is een project onder leiding van de TU Delft dat wordt uitgevoerd binnen het GROW-programma. De methode voor het heien die ze ontwikkelden, is gebaseerd op het gebruik van een bepaalde trilling die tot nu toe in de industrie niet is gebruikt voor het heien. Lees hier meer.

Ampyx Power’s AWES

Een vliegtuig vliegen als een vlieger

Ampyx Power's AWES (Airborne Wind Energy System) is een vastgebonden drone met stijve vleugels die is verbonden met een generator op de grond. Lees hier meer.

 

Een overzicht van alle projecten waar TKI Wind op Zee bij betrokken is, vindt u in de projectendatabase.