Deeltijd hbo-opleiding Elektrotechniek

Deeltijd HBO

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) biedt een deeltijd hbo-opleiding Elektrotechniek aan: studenten werken 3 dagen in een bedrijf en gaan 2 dagen naar school. Dit moet de krapte op de arbeidsmarkt oplossen die arbeidsmarktstudies voor de nabije toekomst voorspellen.

De voorspelde grote krapte op de arbeidsmarkt wordt goed zichtbaar zodra de crisis voorbij is. Het gaat om honderden afgestudeerden ten opzichte van enkele duizenden vacatures. Zonder hierop nu al actie te ondernemen heeft de elektrotechnische branche straks een probleem. Om deze trend bij te buigen, biedt de HAN dan ook dit scholingstraject ‘Werken en leren met energie’ aan.

Switch naar elektrotechniek

De opleiding is bedoeld voor studenten die eerder een ‘minder goed bij de arbeidsmarkt aansluitende studie’ hebben gekozen en achteraf bezien graag elektrotechnicus hadden willen worden. ‘Kandidaten komen uit verschillende sectoren, zoals de bouw of de zorg, en dat levert vaak echt verfrissende ideeën op’, zegt een van de deelnemende werkgevers. ‘En omdat ze vaak wat ouder zijn dan de meeste Hbo’ers en brengen ze ook een stuk levenservaring mee.’

Meerjarig traject loont

De opleiding laat zien hoe onderwijs en bedrijfsleven samen succesvol optrekken: Liander, TenneT, DNV GL (voorheen KEMA), Alewijnse en NN-Netherlands doen mee. De bedrijven zijn enthousiast over het feit dat ze een medewerker krijgen voor langere tijd: ‘Door een langdurige relatie aan te gaan kan iemand zich ook de ingewikkelde materie eigen maken. Bovendien kun je iemand echt vormen’, verwoordt een betrokken projectmanager het.

Human Capital Agenda

De samenwerking ‘Werken en leren met energie’ valt onder de paraplu van het Sustainable Electrical Energy Center of Expertise (SEECE), een publiek privaat samenwerkingsverband tussen de HAN en energie gerelateerde bedrijven. SEECE brengt onderzoek en onderwijs op het gebied van duurzame elektrische energie in Arnhem en omgeving op een hoger plan en werkt zo aan de Human Capital Agenda.

Video

De video ‘Werkgevers over Werken en leren met energie’ toont hoe de deelnemende bedrijven deze aanpak ervaren.