Nieuws

De Topsector Energie is continu in ontwikkeling. Lees hier het laatste nieuws en blijf op de hoogte van de actualiteiten via de nieuwsbrief
 • Hoe los je een groot tekort op aan technisch geschoolde mensen? Netbeheerder Stedin besloot een paar jaar geleden zich niet meer alleen op schoolverlaters te richten, maar juist op 55-plussers zonder werk. Een groot succes.
  Human Capital Agenda
 • Bouwers met kennis van techniek én duurzaam bouwen kunnen een bouwproject veel tijd en geld besparen. Het Graafschap College in Doetinchem begon als eerste met een opleiding tot ‘Smart Builders’. Er is namelijk behoefte aan generalisten. Mensen die alle eilandjes op een bouwplaats kunnen verbinden.
  Human Capital Agenda
 • Hoe zorg je in een woonwijk voor een goede balans tussen vraag naar en aanbod van duurzaam opgewekte energie? Dat een woning met zonnepanelen op het dak een energieoverschot kan doorsluizen naar een andere woning? Hbo-studenten van hogeschool Saxion testen een nieuwe batterij die overdag energie opslaat en in de avond weer afgeeft.
  Human Capital Agenda
 • Tweedejaars bouwstudenten van ROC Friese Poort in Leeuwarden en Sneek ontwierpen een duurzame kleinschalige woning. De ecokubus: een woning die straks op de markt komt. Commercieel manager Hille de Haan van Heijmans Woningbouw Noord is enthousiast over de creatieve ideeën van de studenten. "Ze kunnen samen met het bedrijfsleven veel betekenen voor een duurzame toekomst.
  Human Capital Agenda
 • Digitalisering speelt een sleutelrol in de energietransitie. De inzet van nieuwe technologie is onmisbaar om energiebronnen en regelsystemen te optimaliseren en met elkaar te verbinden. Voor maximaal resultaat uit digitale transformatie is meer gekwalificeerd personeel nodig. In alle lagen van de beroepsbevolking. Doorleren kan de oplossing zijn.
  Human Capital Agenda
 • Beeld: Gemeente Den Haag, Fleur Beemster
  Human Capital Agenda
 • Bedrijven staan te springen om elektrotechnici en werktuigbouwkundigen met kennis van duurzame energietechniek. Netbeheerders als Alliander en Enexis hebben tientallen vacatures openstaan. Daarom sloegen het bedrijfsleven en de hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) de handen ineen en lanceerden het onderwijstraject Werken en Leren met Energie.
  Human Capital Agenda
 • Er is een enorm tekort aan techniekdocenten in het vmbo en mbo. Daar wil de Vakschool Technische Installaties (VTi) in Amsterdam wat aan doen. Zij leiden ervaren technici op tot deeltijddocent, met de Leergang Hybride Vakdocent. ‘Ik wil jongeren enthousiast maken voor techniek’.
  Human Capital Agenda
 • Meer dan 20 landelijke partijen uit bedrijfsleven, overheid, onderwijs en vakbonden gaan samenwerken om te zorgen dat er genoeg vakkrachten zijn voor de verduurzaming van woonwijken. Deze samenwerking moet ook leiden tot technologische vernieuwing, een steeds slimmere aanpak en duurzaam werk. 17 april 2019 tekenden zij de de intentieverklaring ‘Mensen maken de transitie’.
  Human Capital Agenda
 • Beroepen zijn de afgelopen jaren flink veranderd door voortschrijdende digitalisering. Ook in de toekomst zal dit het geval zijn. De kennis en vaardigheden van nu zijn dan niet meer voldoende. Een leven lang leren en meebewegen met veranderingen binnen het vakgebied is essentieel.
  Human Capital Agenda