Nieuws

De Topsector Energie is continu in ontwikkeling. Lees hier het laatste nieuws en blijf op de hoogte van de actualiteiten via de nieuwsbrief
 • Veel meer mensen opleiden, anders opleiden en veel huidige werknemers nascholen om de energietransitie te versnellen. Dat is de uitdaging waarvoor het beroepsonderwijs en zeker het mbo staat. 28 regionale onderwijscentra (roc's) en aoc’s ondertekenden in 2018 hiervoor een manifest.
  Human Capital Agenda
 • Studenten, bedrijven en onderzoekers  van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) ontwikkelden dit jaar een tankstation voor toekomstige vervoersvormen en energiedragers als waterstof. "Dit nieuwe laad- en tankstation versnelt de energietransitie door opwek en distributie van 'groene stroom", verwacht lector Meet- en Regeltechniek Aart-Jan De Graaf.
  Human Capital Agenda
 • In Noord-Nederland ontwikkelt waterstof zich tot alternatieve energiedrager. Onder meer vervoersmaatschappij Qbuzz en de Groningse milieudiensten kiezen voor vervoer op waterstof. Maar zonder goede technici staan de wagens toch stil. Energy College speelt hierop in met de mbo-module Waterstoftechnologie.
  Human Capital Agenda
 • Sinds 1948 zet de Stichting voor Vluchteling Studenten UAF zich in voor de ontwikkeling van gevluchte studenten en professionals en hun integratie op de arbeidsmarkt. Dit onder de volle overtuiging dat iedereen die zijn kennis kan inzetten, betekenisvol is in Nederland. Vorig jaar startte het UAF met Fontys Hogescholen een speciaal leerwerktraject voor hoogopgeleid technische talenten.
  Human Capital Agenda
 • Hoe los je een groot tekort op aan technisch geschoolde mensen? Netbeheerder Stedin besloot een paar jaar geleden zich niet meer alleen op schoolverlaters te richten, maar juist op 55-plussers zonder werk. Een groot succes.
  Human Capital Agenda
 • Bouwers met kennis van techniek én duurzaam bouwen kunnen een bouwproject veel tijd en geld besparen. Het Graafschap College in Doetinchem begon als eerste met een opleiding tot ‘Smart Builders’. Er is namelijk behoefte aan generalisten. Mensen die alle eilandjes op een bouwplaats kunnen verbinden.
  Human Capital Agenda
 • Hoe zorg je in een woonwijk voor een goede balans tussen vraag naar en aanbod van duurzaam opgewekte energie? Dat een woning met zonnepanelen op het dak een energieoverschot kan doorsluizen naar een andere woning? Hbo-studenten van hogeschool Saxion testen een nieuwe batterij die overdag energie opslaat en in de avond weer afgeeft.
  Human Capital Agenda
 • Tweedejaars bouwstudenten van ROC Friese Poort in Leeuwarden en Sneek ontwierpen een duurzame kleinschalige woning. De ecokubus: een woning die straks op de markt komt. Commercieel manager Hille de Haan van Heijmans Woningbouw Noord is enthousiast over de creatieve ideeën van de studenten. "Ze kunnen samen met het bedrijfsleven veel betekenen voor een duurzame toekomst.
  Human Capital Agenda
 • Digitalisering speelt een sleutelrol in de energietransitie. De inzet van nieuwe technologie is onmisbaar om energiebronnen en regelsystemen te optimaliseren en met elkaar te verbinden. Voor maximaal resultaat uit digitale transformatie is meer gekwalificeerd personeel nodig. In alle lagen van de beroepsbevolking. Doorleren kan de oplossing zijn.
  Human Capital Agenda
 • Beeld: Gemeente Den Haag, Fleur Beemster
  Human Capital Agenda