Nieuws

De Topsector Energie is continu in ontwikkeling. Lees hier het laatste nieuws en blijf op de hoogte van de actualiteiten via de nieuwsbrief
 • Is het tijd om de grootte van offshore windturbines te standaardiseren? Op 17 mei organiseert TKI Wind op Zee haar 10e webinar om de resultaten van een recent onderzoek naar de optimale grootte en standaardisatie van offshore turbines te presenteren en te bespreken. De vraag is of groter ook beter en noodzakelijk is voor onze duurzame energieproductie.
  TKI Wind op Zee, TKI Urban Energy
 • Er zijn 114 vooraanmeldingen ingediend voor de MOOI-regeling. Het gaat om samenwerkingsverbanden die innovaties ontwikkelen die op korte termijn bijdragen aan de Nederlandse Klimaatdoelen. Voor de opgaven op het gebied van Elektriciteit, Gebouwde Omgeving en Industrie is in totaal € 81,4 miljoen subsidie beschikbaar.
  TKI Biobased Economy, TKI Energie en Industrie, TKI Wind op Zee, TKI Urban Energy, Systeemintegratie
 • Schrijf je nu in en pitch jouw investeringsaanbod tijdens de Energy Investor Day op 13 juni 2022.
  TKI Energie en Industrie, TKI Nieuw Gas, TKI Wind op Zee, TKI Urban Energy, Systeemintegratie, Financieringsloket, Topsector Algemeen
 • De ontwikkeling van zonne-energie op zee heeft een groot potentieel om bij te dragen aan de energietransitie. Om innovaties te versnellen heeft het TKI Wind op Zee, in samenwerking met het TKI Urban Energy, eind vorig jaar een open innovatie call uitgezet voor onderzoek naar oplossingen voor de grootste uitdagingen voor offshore zonne-installaties.
  TKI Wind op Zee, TKI Urban Energy
 • Een scala aan energie- en klimaatinnovatie regelingen opent per 1 april. Deze stimuleren verschillende soorten innovatieprojecten: van haalbaarheidsstudies tot pilot- en demonstratieprojecten.
  TKI Biobased Economy, TKI Energie en Industrie, TKI Nieuw Gas, TKI Wind op Zee, TKI Urban Energy, Maatschappelijk verantwoord innoveren energie, Systeemintegratie, Topsector Algemeen
 • Tijdens de Energy Investor Day is de Energy Investor Community gelanceerd. De Energy Investor Community is een netwerk voor early-stage investeerders die geïnteresseerd zijn om te investeren in energie innovaties.
  TKI Energie en Industrie, TKI Nieuw Gas, TKI Wind op Zee, TKI Urban Energy, Financieringsloket, Topsector Algemeen
 • GBM Works overtuigde de jury met hun innovatieve installatiemethode voor offshore windmonopiles genaamd Vibrojet. Canopy van Jungle was de meest aansprekende offshore windinnovatie. GBM Works zette in 2021 de belangrijkste stappen gezet. De derde en trotse genomineerde was SpectX met een luchtradiografiesysteem.
  TKI Wind op Zee
 • SpectX heeft een niet-destructieve inspectietechniek voor windturbines ontwikkeld die met drones zowel aan de buitenzijde als in het composietmateriaal zelf schade kan opsporen.
  TKI Wind op Zee
 • GBM Works heeft een stille en krachtige installatietechniek voor XXL-monopiles ontwikkeld. “Het bouwen van windparken gaat met veel lawaai gepaard”, aldus Ben Arntz. “Wij willen duurzame energie ook op een duurzame manier aanleggen. Dat betekent stiller en, met het oog op de steeds grotere windturbines, ook toekomstbestendig.”
  TKI Wind op Zee
 • Jungle AI heeft een slimme tool ontwikkeld die ondermaatse prestaties van windturbinecomponenten zichtbaar maakt en oplost. Bijzonder is dat het systeem leert wat het normale gedrag is om op basis daarvan voorspellingen te doen over toekomstig gedrag. Dat levert gratis extra duurzame energie op.
  TKI Wind op Zee