ZonNext lanceert een platform voor hergebruik zonnepanelen

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
|
ZonNext

Het gebruik van zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Daarmee komt steeds vaker de vraag op wat er moet gebeuren als (verouderde) zonnepanelen van het dak afgehaald moeten worden. Een afvalhoop van waardevolle materialen gloort, als hier niets aan gedaan wordt. Daarom lanceerde Stichting ZonNext op 22 september 2022 een online platform om vraag en aanbod voor gebruikte zonnepanelen met elkaar te verbinden. De meeste zonnepanelen die minder dan 25 jaar op een dak hebben gelegen zijn namelijk geschikt om een doorstart te maken, bijvoorbeeld op daken van scholen en publieke gebouwen, op huizen van woningcorporaties of in zonneparken.

Elektrisch afval van zonnepanelen: een groeiend probleem

Steeds meer Nederlandse huishoudens en organisaties laten zonnepanelen leggen op hun woningen en gebouwen. In 2020 waren het maar liefst 300.000 huishoudens die zonnepanelen aanschaften. Vanaf 2030 zal naar schatting 5 miljoen kg aan zonnepanelen per jaar worden gedemonteerd in Nederland. Er is echter nog geen infrastructuur voor hoogwaardige recycling aanwezig, waardoor de recycling van zonnepanelen voornamelijk in het buitenland plaatsvindt. Maar ook daar wordt het overgrote deel van de zonnepanelen verpulverd tot laagwaardige bouwmaterialen, waarbij waardevolle grondstoffen veelal verloren gaan.

Een platform voor dakloze zonnepanelen

ZonNext wil dit (potentiële) probleem aanpakken door hergebruik van panelen die nog een aantal jaren mee gaan te stimuleren en zo circulariteit te bevorderen. We zien dat zonnepanelen steeds vaker vervangen worden. Denk bijvoorbeeld aan eigenaren die hun huidige zonnepanelen voor het einde van hun levensduur vervangen voor nieuwe, meer efficiënte panelen of aan leveranciers die hele partijen teruggezonden krijgen omdat er een aantal panelen in het systeem kapot zijn. In de praktijk kunnen een aantal van deze terug geleverde zonnepanelen nog langer mee. Het rendement van zonnepanelen neemt gemiddeld af met 0,5% per jaar, wat betekent dat zonnepanelen na 30 jaar nog op ongeveer 85% van hun initiële rendement werken. Het is zonde om deze zonnepanelen na 25 jaar te demonteren en te recyclen, terwijl ze het nog prima doen.

De kosten van een tweedehands zonnepaneel van ZonNext zijn naar verwachting ongeveer 50% van de kosten van een compleet nieuw zonnepaneel. Met de prijsverlaging die dit over een geheel zonnesysteem oplevert, wil ZonNext circulariteit binnen de Nederlandse zonnesector bevorderen én minder kapitaalkrachtigen de kans bieden om over te stappen op zonnestroom. Het platform is opgezet zonder winstoogmerk.

Het ZonNext platform, hoe werkt het precies?

Met het doel voor ogen om afgedankte zonnepanelen te hergebruiken is ZonNext, een initiatief van Sungevity en WEEE, op zoek naar panelen die vroegtijdig gedemonteerd worden. Aanbieders die dit soort panelen nu laten recyclen worden verzocht om contact op te nemen met ZonNext. Partner WEEE Nederland draagt de zorg dat die de herbruikbare panelen als onderdeel van worden opgehaald. Elk paneel wordt vervolgens individueel gekeurd door Refurn en de koper krijgt voor elk individueel paneel een rapport met daarin de informatie zoals de leeftijd, de staat van het paneel, het Wp-vermogen. Hierdoor weet de koper exact wat hij aanschaft. Voor het uitvoeren van deze keuringen worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet en opgeleid. De keuring vindt TÜV-gecertificeerd plaats. Zodra een link tussen de gekeurde panelen en de aanvrager gemaakt is, wordt de aanvrager in contact gebracht met één van de gecertificeerde installatiebedrijven waarmee ZonNext samenwerkt of kan worden gewerkt met een eigen installateur.

Samenwerking met gemeentes

ZonNext is nog op zoek naar samenwerkingen met nog meer gemeenten. Via het ZonNext platform kan circulariteit binnen gemeenten en regio's bevorderd worden door bijvoorbeeld de installatie van second life zonnepanelen op gemeentelijke daken en het realiseren van fair solar zonneparken op braakliggende stukken grond. Ook kan Zonnext gemeenten en regio’s helpen die met energiearmoede kampen een manier bieden om een lagere energierekening voor bewoners te realiseren.

ZonNext gaat graag een samenwerking aan met gemeenten en regio’s die hun ambities betreft circulariteit en duurzaamheid waar willen maken. Mocht u interesse hebben in een mogelijke samenwerking of hier verdere vragen over hebben, schroom niet om contact op te nemen met ZonNext via @email.