Win-winsituatie voor statushouder en installatiebedrijf

Nieuwsbericht |
Human Capital Agenda
|
statushouder opleiding

Het Noord-Hollandse installatiebedrijf Schouten Techniek nam onlangs een statushouder in dienst via een programma van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en stichting UAF. "Ik ben gecharmeerd van de drive."

‘We zijn een totaalinstallateur, dat betekent dat we alle takken van sport binnen de installatietechniek beheersen’, zegt Mike Groot, Hoofd Smart Building Solutions bij Schouten Techniek. Het bedrijf heeft zo’n 240 medewerkers met uiteenlopende disciplines in dienst, van regeltechnici tot warmtepompmonteurs.

Tekort technisch personeel

Het is niet gemakkelijk om arbeidskrachten te vinden. In Nederland is een grote vraag naar technisch personeel. In 2017 luidde de vakvereniging voor de installatiebranche, Techniek Nederland (destijds UNETO VNI genaamd), de noodklok. Voorzitter Doekle Terpstra waarschuwde voor een tekort aan 15.000 vakmensen in vier jaar tijd.

Opleiding

Sindsdien ontstaan nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om aan technisch personeel te komen. Een van die mogelijkheden is een traject dat SEECE, UAF en HAN-Talencentrum in het leven riepen; statushouders kunnen een associate degree-opleiding Elektrotechniek volgen in combinatie met een baan.

Mensen met drive

Groot las over het statushouderstraject en raakte enthousiast. "Dat zijn mensen die in het verleden dingen hebben meegemaakt, werkervaring hebben en weten hoe het bedrijfsleven werkt. En omdat ik gecharmeerd ben van de drive die deze mensen hebben, heb ik contact opgenomen met de HAN. Vervolgens werd ik benaderd omdat er een kandidaat was."

Meer weten?