Werkconferentie Topsector Energie: “Nu energietransitie versnellen en samenwerken”

Nieuwsbericht |
TKI Biobased Economy
TKI Energie en Industrie
TKI Nieuw Gas
TKI Wind op Zee
TKI Urban Energy
Digitalisering
Human Capital Agenda
Internationale export en kennisagenda
Maatschappelijk verantwoord innoveren energie
Systeemintegratie
Financieringsloket
Topsector Algemeen
|
Header Werkconferentie Topsector Energie 2020

"Laat je niet afleiden door de coronacrisis. Want er is een andere crisis die onze aandacht volop verdient: de klimaatcrisis." Dat is de boodschap van Manon Janssen, Boegbeeld Topsector Energie tijdens de Werkconferentie op 24 november. "We kunnen het ons niet veroorloven om te vertragen. Versnel en doe het samen."

Voor het eerst vond de Werkconferentie van de Topsector Energie online plaats. Uiteraard had dat met de huidige coronamaatregelen te maken. De belangstelling en het enthousiasme was er niet minder om. "Er gebeurt ontzettend veel op het gebied van de energietransitie. Ik krijg er enorm veel energie van", zei Janssen, doelend op het uitgebreide programma van breakout- en werksessies. Hierin gingen tal van ondernemers, onderzoekers en andere experts in op grote ontwikkelingen in energie-innovaties, zoals waterstof en systeemintegratie. Ook inspirerende, veelbelovende projecten kwamen aan bod.

Niet afleiden door corona

De dag startte met een plenaire opening, waarin Jansen even stil stond bij het vreemde verloop van 2020. Volgens haar heeft corona aanvankelijk weinig impact gehad op de verrichtingen van de circa 1.600 organisaties die verbonden zijn aan de Topsector. Dat veranderde in de 2e helft van het jaar. "Maar we kunnen het ons niet veroorloven om te vertragen. Geef daarom niet op, laat je niet afleiden, versnel en doe het samen, dan komen we verder."

Gevoel van urgentie

Gertjan Lankhorst, voorzitter van Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), deelde Jansens gevoel van urgentie. "In de industrie liggen inmiddels prachtige plannen. Nu is het tijd om de schop in de grond te zetten en installaties om te bouwen. 2030 ligt echt om de hoek. In de periode daarna wacht zelfs nog een grotere opgave. De aankomende CO2-heffing wordt een stok achter de deur voor duurzame investeringen."

Slimme warmtenetten

Een grote opgave ligt er ook in de gebouwde omgeving. Daar gaan miljoenen woningen en bedrijfspanden van het gas af. "Dit vraagt om opschaling en kostenverlaging", zegt voorzitter van de stuurgroep WarmingUp, een missiegedreven innovatieprogramma waar tientallen ketenpartijen een consortium vormen om te werken aan slimme en betaalbare warmtenetten. "Je kunt het beste nu beginnen met maatregelen", benadrukte Thijs ten Brinck van de Klimaat en Energiekoepel (KEK), een netwerk van young professionals. "Want hoe langer je wacht met verduurzamen, hoe moeilijker en duurder het wordt."

Groene waterstof

Er volgde een indrukwekkende video over NEOM, een nieuw te ontwikkelen stadstaat in Saoedi-Arabië, zo groot als België. "Met zon en wind kunnen we hier goedkoop en op grote schaal groene waterstof produceren en de verdere mogelijkheden daarvan verkennen", zegt Peter Terium, directeur Energy, Water and Food bij NEOM.

Versnellen en samenwerken

Na 2 ronden met breakout- en werksessies was het slotwoord onder meer aan Sandor Gaastra, directeur-generaal Klimaat en Energie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "Voor het akkoord van Parijs zijn dit de beslissende jaren. We moeten versnellen en de juiste manier daarin is samenwerken. We zetten in op missiegedreven werken. Want in je eentje ga je misschien snel, maar samen komen we verder."

Taalgebruik en draagvlak

Sanne de Boer, auteur van het boek De energietransitie uitgelegd, had voor de deelnemers aan de Werkconferentie enkele aanbevelingen. "Er is behoefte aan leidende principes waarop we een nieuw energiesysteem ontwikkelen dat betrouwbaar en betaalbaar blijft. En er is consistent taalgebruik nodig, zodat buitenstaanders snappen waar we mee bezig zijn en er draagvlak ontstaat."

Magazine Topsector Energie

Tot slot overhandigde Janssen op afstand Gaastra het 1e exemplaar van het magazine van de Topsector Energie, vol inspirerende verhalen en voorbeelden van de energietransitie van vandaag en morgen.
Lees het nieuwe Magazine Topsector Energie.

Kijk terug

Wilt u een bepaalde sessie nog eens volgen of heeft u het plenaire onderdeel gemist? Bekijk ze dan nu via de onderstaande links.