Water uit woestijnlucht tijdens Dubai EXPO 2020

Nieuwsbericht |
Internationale export en kennisagenda
|
'

Deze week startte de bouw van het Nederlands paviljoen voor Dubai EXPO 2020. Het startschot was de symbolische overhandiging van een fles water. Niet zomaar een fles water, maar water dat is gewonnen uit de lucht. Nu nog uit de Nederlandse atmosfeer, maar volgend jaar uit de woestijnlucht boven Dubai.

Hans Sandee, Commissaris-Generaal namens Nederland bij de EXPO 2020 Dubai, overhandigde de fles water aan Najeeb Mohammed Al-Ali, de Executive Director Dubai EXPO 2020.

De handeling staat symbool voor de Nederlandse bijdrage aan de wereldtentoonstelling. Het Nederlandse paviljoen produceert, als het straks af is, zijn eigen water, energie en voedsel. Dat past in het motto van EXPO 2020: 'Uniting Water, Energy and Food'. RVO.nl is de opdrachtgever van het paviljoen.

Water-uit-lucht-technologie

Hoe krijg je water uit woestijnlucht? Dat gaat via de 'SunGlacier', een innovatieve technologische vinding die vanaf 20 oktober 2020 in het Nederlandse paviljoen te zien zal zijn. Kunstenaar-ondernemer-uitvinder Ap Verheggen en zijn rechterhand Peter van Geloven zijn bedenkers van de SunGlacier.

Verheggen: "Onze duurzame water-uit-lucht-technologie op zonne-energie maakt het mogelijk dat we in de toekomst voedsel kunnen produceren zonder afhankelijk te zijn van regenval, rivieren of andere traditionele waterbronnen."

Innovatieve watersystemen

Een ander voorbeeld dat te zien zal zijn tijdens de EXPO 2020 zijn de watersystemen van Holland Water. Deze systemen voorkomen dat biofilm (laagje micro-organismen) zich ontwikkelt in waterleidingen en koeltorens. Door het slim doseren van zeer lage concentraties koper- en zilverionen krijgen bacteriën – zoals bijvoorbeeld legionella – geen kans. Ook niet in het warme klimaat van Dubai.

"De verantwoordelijkheid die wij dragen voor onze planeet en toekomstige generaties, is groot", zei minister Kaag. In een videoboodschap vanaf het Scheveningse strand, sprak zij het aanwezige publiek in Dubai toe. “Nederland is er klaar voor om eigen innovaties op het gebied van water, energie en voedsel aan de wereld te laten zien."

Meedoen aan EXPO 2020

Wilt u meedoen aan de EXPO 2020? Er liggen kansen bij de aanbesteding op het gebied van facilitair management & hospitality voor het Holland paviljoen. Lees meer over de aanbesteding.

Heeft u interesse in samenwerking? Bezoek de website Dutch Dubai of neem contact op met het projectteam dat bezig is met de voorbereidingen voor de Nederlandse deelname aan de Dubai Expo.

Meer weten?

Internationale export en kennisagenda