Van schoolbord naar levensecht projectonderwijs

Nieuwsbericht |
Human Capital Agenda
|
'

Tweedejaars bouwstudenten van ROC Friese Poort in Leeuwarden en Sneek ontwierpen een duurzame kleinschalige woning. De ecokubus: een woning die straks op de markt komt. Commercieel manager Hille de Haan van Heijmans Woningbouw Noord is enthousiast over de creatieve ideeën van de studenten. "Ze kunnen samen met het bedrijfsleven veel betekenen voor een duurzame toekomst. Het zijn de pareltjes van de toekomst."

"We gaan meer en meer van het schoolbord naar levensecht projectonderwijs. Daarbij werken we nauw samen met het bedrijfsleven", vertelt Roeland Westra. Hij is projectleider van Centrum Duurzaam, het kenniscentrum voor duurzame technieken van ROC Friese Poort.

Hier leren studenten en vakmensen in de technische sector met de nieuwste duurzame toepassingen werken. Zo vergroten ze hun praktijkkennis. "Naast vakmanschap vragen de projecten waaraan ze werken ook om sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag. Zo ontwikkelen onze studenten zich tot vakmensen van de toekomst."

Beleven, ontdekken, doen

Beleven, ontdekken en doen. "Dat zijn de 3 woorden die voor levensecht onderwijs staan", vertelt Westra verder. De studenten werken in 6 stappen aan een concrete opdracht. Dat begint met een excursie om ideeën op te doen: zo zijn we ter inspiratie voor de ecokubus naar Sneek geweest, waar al een proefmodel staat.

Daarna volgt een challenge van 1 dag, waarbij studenten in 1 dag met een eerste ontwerpidee komen. Vervolgens gaan ze gedurende 10 weken dat idee verder uitwerken tot een eerste ontwerp. Dat betekent ook keuzes maken en leren maken.

Om ze daarbij te helpen, organiseren we lezingen, praktijkdagen bij de opdrachtgeer en gastlessen in school. Na 10 weken presenteren ze een prototype van het definitieve ontwerp. Tijdens die presentaties merk je ook dat studenten gegroeid zijn in hun opdracht: waren ze tijdens de challenge nog een leek, nu presenteren ze als echte ervaringsdeskundigen hun ontwerp. Dat merk je ook in het contact met de opdrachtgevers. Ik vind het een voorrecht om zo samen met het bedrijfsleven bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van jongeren."

Ecokubus voor starters

"Omdat de studenten nog niet in vaste oplossingen en patronen denken en heel creatief zijn, komen ze met ideeën waar bedrijven zelf niet aan dachten’, vertelt Femke Gerbrandy, docente Bouwkunde in Sneek. "Dat maakt dat bedrijven graag met onze studenten werken. Het is dan extra leuk als een ontwerp ook echt wordt uitgewerkt, zoals de duurzame starterswoning met hellend dak die bouwgroep Dijkstra-Draaisma samen met enkele studenten gaat bouwen. Andere studenten werken met dezelfde bouwgroep samen aan een skul tsej; een schuilhut voor elektrische bootjes in natuurgebied Veenwouden. Ook dit project begon eerst als een challenge."

Frisse plannen

Hille de Haan is commercieel manager bij Heijmans Woningbouw Noord in Drachten. Hij is blij met de creatieve ideeën van de studenten. Hij wil vaker met hen samenwerken. "Deze studenten kunnen samen met het bedrijfsleven veel betekenen voor een duurzame toekomst. Het zijn de pareltjes van de toekomst. De studenten zijn erg enthousiast, denken out-of-the-box en komen met frisse plannen. Bovendien hebben ze het concept van een energieneutraal tiny house op een geweldige manier uitgedacht en goed onderbouwd.

Ik noem daarbij de zeecontainer met schuifbaar dak en uitschuifbare zijkanten. Maar ook de zeshoekige woonunit in de vorm van een honinggraad met demontabele en uitwisselbare wanden is indrukwekkend. Hun uitwerking van het groene dak viel me bovendien positief op. Ook hielden ze bij de gasaansluiting al rekening met de mogelijke toekomstige inzet van waterstof. Heel indrukwekkend. De volgende stap is om de zeshoekige woonunit verder te ontwikkelen, samen met de studenten van ROC Friese Poort. Een prototype op ware grootte of op schaalgrootte waarmee we in september 2019 beginnen.