Urban Energy Challenge resulteert in toepasbare ideeën voor duurzame warmte

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
|
Urban Energy Challenge 2018

Tussen 20 april en 25 mei vond de Urban Energy Challenge plaats, een programma waarin studenten en starters werden uitgedaagd om aan de slag te gaan met oplossingen voor de uitdagingen rondom duurzaam wonen zonder aardgas. Op vrijdag 25 mei werd het winnende team uitgeroepen, dat had gewerkt aan een idee om nieuwbouwwijken op een betaalbare manier te voorzien van duurzame warmte.

Tijdens de Urban Energy Challenge werkten acht teams aan innovatieve en concrete oplossingen voor diverse uitdagingen op het gebied van duurzaam wonen zonder aardgas. Alliander, BAM Wonen, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Ennatuurlijk waren de organisaties die uitdagingen hadden geformuleerd waarvoor de talenten oplossingen bedachten.

Op 25 mei presenteerden de teams hun ideeën aan twee jury’s. Het winnende team van de eerste editie van de Urban Energy Challenge kwam met het idee van een Buurtcentrale waarmee nieuwbouwwijken op een betaalbare manier kunnen worden voorzien van duurzame warmte. De Buurtcentrale fungeert als collectief warmte-energie opwekkingssysteem. Door de collectieve aanpak worden installatie- en onderhoudskosten gedekt en is de efficiëntie groter. De jury benadrukte de grote toepasbaarheid van dit idee, omdat het niet alleen voor nieuwbouwwijken interessant is, maar ook toepasbaar kan zijn in de bestaande bouw.

Initiator van de Urban Energy Challenge is Jong Warmtenetwerk, een initiatief van Stichting Warmtenetwerk dat zich richt op young professionals die zich bezighouden met de energietransitie. Organisatie lag in handen van SustainableMotion, dat het concept ontwikkelde en uitvoerde. TKI Urban Energy ondersteunde de challenge samen met RVO en Het Groene Brein.