Topklasse batterij voor evenementen en bouw

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
|
Greener Power Solutions

Baanbrekend mkb: Greener Power Solutions

Startup Greener Power Solutions heeft een batterij ontwikkeld waarmee een middelgroot evenement volledig CO₂- en stikstofvrij kan draaien. Ook voor bouwplaatsen is zo’n oplaadbare batterij een uitkomst. Vooral het inzicht in het voorspelde en het real-time energiegebruik maakt de oplossing uitzonderlijk. Dieter Castelein, een van de drie oprichters, is vooral technisch producent van Awakenings eeuwig dankbaar voor de lancering van hun bedrijf.

Voor welk probleem hebben jullie een oplossing gevonden?

“Op lang niet alle festivalterreinen en bouwplaatsen is een netaansluiting. Zonder netaansluiting voor krachtstroom moeten evenementenorganisaties of aannemers vaak dieselaggregaten inzetten. Die aggregaten stoten stikstof en CO₂ uit. De evenementenbranche is een innovatieve sector die liever op een duurzame manier in de energiebehoefte wil voorzien. Op bouwplaatsen speelt de stikstofproblematiek bij Natura 2000 gebieden. En nog liever zouden bouwvakkers willen dat hun elektrische machines tijdens het schaften snel kunnen worden opgeladen. Daar haken wij op in.”

Wat houdt jullie oplossing in?

“We hebben een mobiel batterijsysteem ontwikkeld dat in een zeecontainer past. Het gaat om tien gestapelde lithium-ion batterijen die BMW in zijn elektrische auto’s gebruikt. We hebben bewust gekozen voor het topsegment van batterijen voor elektrisch vervoer. Deze batterijen zijn gecertificeerd voor wegverkeer, daarom weten we zeker dat het veilig is om ze te vervoeren en aan te sluiten. De zeecontainers worden vervoerd met een vrachtwagen die op biodiesel rijdt. Daarnaast hebben we een chatbot ontwikkeld, een app die de gebruiker berichten stuurt hoe vol de batterij is, hoe lang het duurt voordat ze leeg is en hoe hoog de pieken zijn. We verzamelen ook alle gegevens en rapporteren over het (piek)gebruik van de verschillende energiegebruikers, zoals een podium of torenkraan. Dankzij al die data kunnen we onze klanten gericht adviseren.”

Wat is zo baanbrekend aan jullie oplossing?

“We zijn de enige die de allerbeste autobatterijen gebruiken voor deze toepassingen. Maar wat ons het meest onderscheidt, is onze focus op software en datamanagement. In het begin sliepen we letterlijk met een tentje naast de batterij. Totdat een klant vroeg of de batterij eigenlijk wel ‘aan’ stond. Het feit dat alle lampen op het terrein het deden, was blijkbaar niet overtuigend genoeg. Daarom hebben we de chatbot ontwikkeld. Hiermee kun je vanuit je luie stoel real-time het energieverbruik monitoren. We voorspellen wat klanten aan stroom nodig hebben en rapporteren wat ze gebruikt hebben. Dat vinden klanten zo exceptioneel en handig dat ze vaak bij ons terugkomen.”

Wat levert het jullie klanten op?

“Inhuren van onze mobiele batterij is maximaal 10-20% duurder dan een diesel aggregaat. Daar staat tegenover dat ze geen stikstof en CO₂ uitstoten. Bij evenementen van 3000 tot 4000 bezoekers kunnen we volledig in de stroombehoefte voorzien. Voor grotere evenementen dient de batterij als buffer en voor het afvlakken van de piekbelasting van lampen en subwoofers. Op bouwplaatsen zouden we twee torenkranen volledig van stroom kunnen voorzien gedurende een volle dag. Dat is goed voor 50-60% minder uitstoot. De batterij kan ook tussentijds opgeladen worden via kleinere netaansluitingen.

Onze batterij is eindeloos getest en gegarandeerd veilig. Het risico dat een batterij in brand vliegt mag niet zo groot zijn, maar als het gebeurt, ben je je hele business kwijt. De veiligheidsregels zijn nu nog niet zo streng, maar dat willen we voor zijn.

Dankzij alle gegevens die we verzameld hebben, kunnen we klanten een advies op maat geven. We kijken ook naar wat in de omgeving aanwezig is en of er slimme combinaties te maken zijn. Daardoor kunnen ze wellicht met minder vermogen of batterijen toe dan ze initieel dachten. Dat scheelt in kosten. Soms schieten we onszelf daarmee in de voet, maar als je duurzaam wilt ondernemen hoort dat er ook bij. We nemen klanten dus alle zorgen uit handen.”

Waar staan jullie nu?

“We zijn begin 2018 met zijn drieën begonnen en hebben nu 12 werknemers. We hebben als eerste gekozen voor evenementen omdat zij innovatief en kortdurend zijn. Jasper Schimmel, de technisch producent van Awakenings, was als launching customer voor ons van onschatbare waarde. We hebben inmiddels op meer dan 50 evenementen in Europa gestaan.”

Wat zijn jullie uitdagingen?

“Alles wat bij opschaling komt kijken. De financiering van de kostbare batterijen, alles draaiend zien te houden, mensen vinden die we op moeten leiden. Hoe grootschaliger hoe complexer de logistiek: de meeste evenementen worden kris kras door het land om de paar dagen opgebouwd en afgebroken. De coronacrisis heeft er natuurlijk ook flink ingehakt. Doordat er veel minder evenementen zijn, moesten we ons eerder dan gedacht op andere markten richten. Daar is gelukkig wel animo voor.”

Wat zijn jullie vervolgstappen?

“Het is leuk om first mover te zijn. Iedereen wil echt helpen. De komende maanden gaan we een pilot uitvoeren om alle aannemers op bouwplaatsen te interesseren. De bouw is al behoorlijk ver met de elektrificatie van machines en werktuigen, zoals torenkranen en lasinrichtingen. Zij hebben behoefte aan een snelle oplaadmogelijkheid voor zware machines tijdens de pauzes en voor het opvangen van piekspanningen door laswerkzaamheden of torenkranen.

We laden onze batterijen zoveel mogelijk op met groene stroom. Om onze batterij continu op te laden op plekken waar geen aansluiting in de buurt is, zijn we aan het testen met PV-panelen. We hebben ook contact met Kitepower, die met een hoge vlieger elektriciteit opwekt. Hoe mooi zou het zijn als wij het centrale punt zijn, dat zorgt voor stroom, pieken afvlakt, als buffer dient, energie opslaat en tegelijk duurzame energie kan opwekken op elke tijdelijke plaats in de wereld?”

Wat hebben jullie aan TKI Urban Energy?

“Zij hebben ons geholpen aan financiële steun. We hebben verschillende subsidies gekregen om de markt te verkennen. Via het financieringsloket zijn we gewezen op de financieringsbronnen en hebben we een lijst met investeerders doorgenomen. Ook hebben we in 2019 meegedaan aan de InvestorDay.”

www.greener.nl