TKI Urban Energy steunt onderzoek naar propaanwarmtepomp

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
|

Een consortium van marktpartijen en kennisinstituten, onder leiding van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, gaat een prototype ontwikkelen voor een betaalbare en kleine warmtepomp die draait op propaan. TKI Urban Energy steunt het onderzoek, dat valt binnen het innovatiethema ‘Warmte- en Koude-Installaties’.

Voor het prototype warmtepomp is gekozen voor het koudemiddel propaan, vanwege de lage belasting voor het klimaat en de koeltechnische eigenschappen ervan. Propaan is milieuvriendelijk maar wordt nog nauwelijks toegepast voor warmtepompen in kleine afmetingen. De koudemiddelinhoud zal revolutionair klein zijn. Het systeem belooft bovendien een beter jaarrendement te hebben, door een aangepaste cyclus die optimaal is afgestemd op het gebruik in een typische Nederlandse woning.

Het doel van het project is een prototype te ontwikkelen met een zo eenvoudig mogelijk ontwerp, bestaand uit standaardcomponenten, zodat fabrikanten snel over kunnen gaan tot de productie. De projectresultaten worden eind 2019 verwacht.

Nieuws over dit project verscheen eerder op Installatie.nl. Meer informatie over dit project, en alle andere projecten waar TKI Urban Energy aan bijdraagt, vindt u tevens in onze projectenapp.

Steun voor uw project?

Bent u ook bezig met onderzoek naar of ontwikkeling van innovatieve warmte-/koude-installaties, of vergelijkbare producten of diensten rondom duurzame energie in de gebouwde omgeving? TKI Urban Energy helpt u verder! Ideeën voor nieuwe projecten kunt u indienen via dit formulier. Stuur deze naar @email. TKI zorgt ervoor dat uw idee de nodige feedback krijgt zodat u hiermee verder kunt.