​Tetrahedron winnaar van de Offshore Wind Innovators Awards 2020

Nieuwsbericht |
TKI Wind op Zee
Topsector Algemeen
|
Wilco Stavenuiter and Alexander Ronse of Tetrahedron

Tetrahedron is de winnaar van zowel de jury als de publieksprijs van de Offshore Wind Innovators Award 2020. Met hun innovatie genaamd Simply lifting high, overtuigde het bedrijf de jury en het publiek dat met hun next-generation heavy-lift mechanisme de actuele kwestie rond het beperkte aantal heavy lift-schepen dat beschikbaar is in de offshore windmarkt kan worden aangepakt. De andere genomineerden waren SkyLab met IoT @ Sea en Z-Bridge met hun Bring-to-Work-systeem.

De Innovation Award wordt georganiseerd door de community van Offshore Wind Innovators met als doel zichtbaarheid te creëren van slimme innovaties bij start-ups en MKB-bedrijven. Op 30 maart kregen de drie genomineerden de kans om hun innovatie te pitchen tijdens TKI Wind op Zee LIVE. In hun ogen was de oplossing van Tetrahedron met 70% van de stemmen het meest innovatief. Eerder besprak een deskundige jury, bestaande uit David de Jager (GROW), Jasper Vis (TenneT) en Nick Stokman (Rockstart Energy Fund) de innovaties van de genomineerden en kwam tot dezelfde conclusie. Ze waren onder de indruk van het eenvoudige en nieuwe bewegingsprincipe van de kraan. Hierdoor zou de levensduur van de installatieschepen kunnen worden verlengd en zou de noodzaak van investeringen in nieuwe schepen kunnen worden vermeden.

Start-up Tetrahedron: Simply lifting high

Tetrahedron heeft een heavy-lift mechanisme van de volgende generatie ontwikkeld. Nu windturbines steeds groter worden, zijn er nieuwe uitdagingen voor de windinstallatie-industrie ontstaan. Tetrahedron heroverweegt zwaar tillen door een eenvoudig en nieuw bewegingsprincipe te gebruiken. Met hun innovatie wordt de noodzaak voor nieuwe en grotere schepen kleiner. Dit levert kostenbesparing op en vergroot de beschikbaarheid van bestaande installatieschepen.

Martin Weissmann van de Offshore Wind Innovators: 'De Offshore Wind Innovators Award heeft ook dit jaar weer de voortdurende stroom van innovatieve ideeën van jonge en ambitieuze start-ups die waarde naar de markt te brengen, laten zien. Ze verdienen alle steun om hun innovatie te ontwikkelen en deze verfrissende concepten op de markt te brengen.'

Wilco Stavenuiter en Alexander Ronse van Tetrahedron: ‘We zijn erg blij dat we dit jaar de beide Offshore Wind Innovators Awards hebben gewonnen. We geloven dat we de Tetrahedron-kraan op de markt kunnen brengen en de Awards helpen ons om de offshore-gemeenschap te bereiken, onze ontwikkelingen te demonstreren en inzicht te geven in de waarde van onze innovatie voor potentiële klanten.'

Het was een spannende strijd. De offshore film van Z-bridge was indrukwekkend en Skylabs visie op IoT @ Sea ook. Dus de andere genomineerden kregen veel credits.

SkyLab: IoT @ Sea

SkyLab B.V. is een toonaangevend bedrijf in het bouwen van Internet of Things-netwerken voor slimme steden, industrieën en havens op basis van LoRaWAN-netwerken. LoRaWAN staat voor Long Range Low Power-communicatie waarbij kleine draadloze sensoren vele jaren kunnen werken en veilig en redundant kunnen communiceren over tientallen kilometers. Op dit moment is dit wereldwijde gratis IoT-netwerk beperkt tot het vasteland en kustgebieden. SkyLab heeft het geweldige idee om dit IoT-netwerk uit te breiden naar de Noordzee en de punten tussen het VK en Nederland te verbinden. Dit idee zal een goede innovatie zijn voor schepen, vracht, zeeteelt, milieumonitoring, boeienmonitoring, reddingsoperaties, platform- en windparkmonitoring. Dit netwerk op de Noordzee kan door SkyLab worden gerealiseerd door LoRaWAN-ontvangers te installeren op Noordzeeplatforms en windturbines waarvoor SkyLab op zoek is naar partners, financiering en locaties.

Z-Bridge: Bring-to-Work-system

Het Bring-to-Work (B2W) -system van Z-Bridge is een kostenefficiënte bewegingsgecompenseerde toegangsoplossing die wordt toegepast op crew transfer vessels (CTV) en kleine schepen. Dit systeem is het lichtste systeem dat op de markt verkrijgbaar is. Het kan 3 ton hijsen en kan opereren van LAT +10 tot 24 meter. Het B2W-systeem is ontworpen, geconstrueerd en getest. De jury waardeert vooral dat – hoewel het idee van bewegingsgecompenseerd offshore-toegangssysteem niet nieuw is – de ‘B2W-systemen’-innovatie een goed voorbeeld is van het omzetten van bewezen technologie in een bestaande markt in een nieuwe technologie.

De award werd uitgereikt door Jasper Vis namens de jury en Martin Weissmann (Offshore Wind Innovators). Naast de waardevolle exposure tijdens TKI Wind op Zee LIVE krijgen alle drie de genomineerden een eendaagse workshop om marktintroductie te faciliteren en brede media-aandacht.

Neem voor meer informatie over de Offshore Wind Innovators Award contact op met Martin Weissmann.

Of kijk op de websites van Tetrahedron, SkyLab en Z-Bridge.