Studenten denken mee bij verduurzaming wijk Zoetermeer

Nieuwsbericht |
Human Capital Agenda
|
'

Studenten van het MBO Rijnland helpen bij de verduurzaming van de wijk Palenstein in Zoetermeer. Het school zoekt daarbij actief de samenwerking met de gemeente, woningbouwverenigingen en het bedrijfsleven.

De wijk moet aardgasvrij worden. Een jaar of 3 geleden raakte het MBO Rijnland hierover in gesprek met de gemeente, woningbouwcorporaties en andere samenwerkingspartners.

“Als onderwijs zoeken we naar een manier om onze opleidingen te laten aansluiten bij de praktijk’’, zegt Jan van Laake, directeur van het MBO College Techniek & ICT. “Er gebeurt zo ontzettend veel op het gebied van techniek, duurzaamheid en bouwen. Hoe blijven we bij als onderwijs, is de vraag die we onszelf hebben gesteld.”

Cruciale samenwerking

De samenwerking met bedrijven is cruciaal, zegt Van Laake.“Neem de toepassing van waterstof, een van de nieuwe duurzame ontwikkelingen. Moeten we daar als onderwijs nu al in investeren? Het bedrijfsleven heeft dezelfde vragen, alleen dan vanuit concurrentiebelang."

Van Laake is directeur van het samenwerkingsverband Centrum voor Innovatief Vakmanschap Smart Technology. De gemeente Zoetermeer en MBO Rijnland zetten zich daarin samen in voor de continue ontwikkeling van onderwijs in samenwerking met het bedrijfsleven. Onder deze koepel vindt de samenwerking Living Lab Palenstein plaats.

Aardgasvrij tot stand gekomen

Samen met bedrijven Stedin, Van Dorp Installaties, Dura Vermeer, woningcorporatie Vidomes, Bébouw Midreth en de gemeente Zoetermeer gaat het MBO Rijnland aan de slag in het Living Lab Palenstein Aardgasvrij in Zoetermeer. Concreet houdt dit in dat groepen studenten meedenken met verschillende werkprocessen in Palenstein en kijken naar creatieve oplossingen voor knelpunten. “De studenten zijn geen uitvoerders", zegt Van Laake.

Warmtepomp vol sensoren

In Palenstein kijkt een groep studenten bijvoorbeeld hoe de verduurzaming van een aantal huurwoningen in de wijk sneller kan door de logistieke processen te onderzoeken. Ze doen hierover aanbevelingen aan netbeheerder Stedin. “Dura Vermeer wil bewoners na de verduurzaming garanderen dat ze de nul op de meter houden’’, zegt Van Laake.

"Onze studenten kijken nu welk gedrag van consumenten nodig is om daadwerkelijk die nul te realiseren. Ze hangen een warmtepomp op vol met sensoren om die antwoorden te vinden."Het Living Lab Palenstein zorgt ook dat studenten Energiecoach worden die bewoners adviseren over duurzaam gedrag en maatregelen in huis."

Integreren

Palenstein is 1 van de Living Labs die het MBO Rijnland initieerde  toen men een aantal opleidingen ging integreren. “We hadden 67 opleidingen ICT en techniek’’, zegt Van Laake. “Veel te veel. Daarnaast zie je dat bijvoorbeeld bij bouwen en ICT steeds meer overlap is. Kennis wordt meer geïntegreerd. ”Opleidingen werken nu samen op 6 ‘toepassingsgebieden’, zoals Smart Mobility en Zorg. Alle 6 hebben ze hun eigen Living Labs waarin de samenwerking met bedrijven gestalte krijgt.

Slim samenwerken werpt zijn vruchten af voor bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Van Laake: “Van dit project heeft iedereen profijt. Docenten leren, bedrijven worden er beter van en kunnen meehelpen bij het opleiden van studenten, en we lossen maatschappelijke vraagstukken op.’’

Eelco de Vink, gebiedsregisseur Energietransitie Zuid-Holland bij Stedin, is eveneens enthousiast. “Het is lastig om het verschil tussen het onderwijs en bedrijfsleven te overbruggen. Het Living Lab Palenstein heeft ons daarvoor allerlei mogelijkheden geboden.

Stedin hield afgelopen jaar excursies voor studenten in Palenstein: “We lieten ze de impact op het elektriteitsnet als woningen naar nul-op-de-meter worden verduurzaamd. We laten ze kennismaken met het vak van werkvoorbereider en engineering, wat komt daarbij kijken? Het is voorlichting, maar we proberen op deze manier uiteraard ook de studenten te verbinden aan ons bedrijf.’’, zegt De Vink. “Behalve de aansluiting onderwijs-bedrijfsleven proberen we het werk zo afwisselend en aantrekkelijk te maken.’’

Meer weten?

Human Capital Agenda