Statushouders werken en leren in de techniek

Nieuwsbericht |
Human Capital Agenda
|
statushouder

Het voorbereidend halfjaar 'leren en werken in de techniek' voor gevluchte technici zit erop. Op 10 juli 2020 kregen de deelnemers hun certificaat uitgereikt op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem.

De deeltijdstudenten namen deel aan het onderwijstraject van UAF, HAN Talencentrum en SEECE. Dit onderwijstraject helpt statushouders met het opbouwen van een bestaan in Nederland. In deeltijd leren en werken in de techniek. Mohamad Alshaban kijkt terug op de afgelopen periode: "Ik heb dingen geleerd die ik nooit had verwacht. Vooral de taallessen hebben me erg geholpen. Maar ook de professionele vaardigheden zijn zeer bruikbaar. Dat ken ik vanuit Syrië helemaal niet."

Coronacriscis

Jan Oosting, programmalijnmanager bij SEECE voorafgaand aan de uitreiking: "Het was vrij bizar. We waren net 7 weken onderweg toen de coronacrisis begon. In een korte tijd hebben we alles omgegooid van offline naar online.

Van de voorgenomen groepsopdrachten en bedrijfsbezoeken kwam weinig meer terecht. Gelukkig hebben we de tijd alsnog goed besteed. Naast de online cursussen en lessen heeft iedereen bijvoorbeeld een veiligheidscertificaat behaald. Die moeten de studenten hebben als ze in een technische omgeving aan de slag gaan."

Talentvolle professionals

Hanni Wongsosumarto van het UAF over haar ervaringen met het traject. Ze zegt dat ze onder de indruk was van de groep tijdens de lessen die ze online gaf. "Zagen de werkgevers dit maar. Deelnemers die al een baan hebben gevonden zijn aangenomen door mensen die voorbij barrières willen kijken. Dat is de kern van het verhaal, want uiteindelijk zijn dit allemaal heel talentvolle professionals."

Meer weten?