Spelenderwijs energietransitie-expert worden

Nieuwsbericht |
Systeemintegratie
|
jomgeren

Vroeg begonnen is half gewonnen. Dat was het idee van GeoFort toen ze in opdracht van Topsector Energie Systeemintegratie een game ontwikkelden voor kinderen. Daarmee wordt de bewustwording over de energietransitie vergrooot. Jurriaan van Rijswijk, ontwikkelaar van de game, legt uit: “Het is dé manier om complexe materie makkelijker uit te leggen. Make it fun! Zo wakker je die intrinsieke drive aan. Dat werkt evengoed voor volwassenen…”

En dat laatste voegt hij er niet toevallig aan toe. De ontwikkelaars hebben namelijk grote plannen. Ze willen een gelijkaardige game opzetten voor volwassenen die (professioneel) betrokken zijn bij de energietransitie. Waar de kids de game spelen met statische data in een nagemaakt universum, willen de ontwikkelaars de game voor volwassenen laden met échte real time data in de gedigitaliseerde versie van de echte omgeving. Zo kunnen beleidsvormers straks bijvoorbeeld direct de energetische en ruimtelijke impact van hun beslissingen zien. “Maar ook wat de alternatieve strategieën zijn,” vult Jurriaan aan. “Zo ondervind én zie je in de game hoe ons gedrag en ontwikkelkeuzes invloed hebben op de toekomst van ons allemaal”.

Serious game op basis van data uit het Energietransitiemodel

Voor die real time data en de onderlinge verbanden in die data sluit Quintel aan. Zij ontwikkelden het online Energietransitiemodel: de rekentool die open source data van verschillende sectoren gebruikt om de volledige impact van de energietransitie in kaart te brengen. “Een holistische aanpak,” zo noemt Chael Kruip van Quintel het, “want als je gevoel krijgt voor de samenhang in het totale energiesysteem, kunnen we de energietransitie oplossen zonder nieuwe problemen te creëren”. Daarom krijg je in de huidige game meer punten als je goed rekening hebt gehouden met alle factoren. Ontwerp je een systeem waarin je geen rekening houdt met locatie, omgeving, milieu of technische aspecten? Dan scoor je slecht!

 

Fictief voorbeeld van ruimtelijke inpassing van wind- en zonne-energie in de regio Utrecht

Visualisatie dankzij Geodesign platform

Een score kan indruk maken, maar ook het visualiseren van de impact is van belang. Want zien is geloven! Tygron heeft een geodesign platform ontwikkeld waarmee je heel Nederland kan visualiseren en doorrekenen. Daarom zijn zij dé partner voor het GeoFort-consortium om de serious game voor volwassenen echt vorm te gaan geven. Zo zie je letterlijk dat een buurt bijvoorbeeld overstroomt, volledig in de schaduw komt te liggen of oververhit raakt bij bepaalde keuzes.

Speel en ontdek jouw impact

De game voor kinderen speel je al bij GeoFort, het interactieve science center in Herwijnen. De serious game voor volwassenen moet nog ontwikkeld worden. De initiatiefnemers willen vooral aanzetten om in actie te komen. “Ga maar spelen, ga maar ondervinden wat je impact is. Je kan zelfs met alle stakeholders zo’n game spelen, zo ervaar je samen elkaars uitdagingen”, aldus Jurriaan. De game kan worden ingezet om het gesprek op gang te brengen, om samen tot compromissen te komen en zo samen de toekomst vorm te geven. To be continued dus.