Spaarstand maakt dataservers 10 procent zuiniger

Nieuwsbericht |
Digitalisering
|
dataserver leap

Een coalitie van bedrijven en overheden (LEAP) heeft het energieverbruik van dataservers onderzocht. Door de servers in de 'spaarstand' te laten draaien, bespaar je 10% energie. Dit is zonder prestatieverlies. De onderzoeksresultaten zijn sinds kort gepubliceerd.

Iedere organisatie kan dit doen met een kleine inspanning. "Het is vooral een kwestie van je instellingen nog eens nalopen. Zorg dat je servers draaien als ze ook echt performance moeten leveren. De angst dat dit je prestaties beïnvloedt, is onterecht", aldus Mark Spronk, Senior Project Manager bij Schiphol.

Happy flow manuel

De onderzoeksresultaten worden gedeeld met instructie- en trainingsmateriaal, de zogenaamde Handleiding Happy Flow Manual (pdf). Het wordt hierdoor voor iedere organisatie gemakkelijker om zelf de eco-modus in te schakelen. Hier is namelijk geen nieuwe techniek voor nodig. De eco-modus is een instelling die al beschikbaar is op servers. Klanten van datacenters kunnen die zelf activeren. In de Happy Flow staat stap voor stap aangegeven hoe organisaties de spaarstand inschakelen.

"Energiebesparing voor 61.000 huishoudens"

"We zijn erg verheugd dat de toepassing van 'powermanagement' op dataservers direct het verbruik verlaagd. Dat is zonder prestatieverlies. Daarmee besparen we energie voor 61.000 Nederlandse huishoudens. Dit is een mooie eerste stap in een proces met een andere focus. Vanaf nu verschuift die van optimalisatie op basis van bestaande technologie naar onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologie". Aldus Marjolein Bot, LEAP Lead bij de Amsterdam Economic Board.

LEAP

De coalitie LEAP (Lower Energy Acceleration Program) boekte hiermee haar eerste succes. LEAP is een initiatief om het energieverbruik van dataservers efficiënter in te richten. Partners onderzoeken de beste manieren om energie te besparen. RVO en Schiphol zijn 2 van die partners.

Vanuit het programma Digitalisering leveren wij ondersteuning aan het programma LEAP. Dit wordt getrokken door Amsterdam Economic Board. Harold Veldkamp is hierin de trekker van de Technology track.

Meer weten?

Spaarstand maakt dataservers 10 procent zuiniger