‘Smart builders’ overzien bouwen én techniek

Nieuwsbericht |
Human Capital Agenda
|
'

Bouwers met kennis van techniek én duurzaam bouwen kunnen een bouwproject veel tijd en geld besparen. Het Graafschap College in Doetinchem begon als eerste met een opleiding tot ‘Smart Builders’. Er is namelijk behoefte aan generalisten. Mensen die alle eilandjes op een bouwplaats kunnen verbinden.

De opleiding Smart Building is een combinatie van bouwkunde, elektrotechniek en installatietechniek. Studenten worden opgeleid tot bouwers met kennis van de nieuwste bouw- en installatietechnieken.

Slimme bouwers

Er is echt behoefte aan deze ‘slimme bouwers’, benadrukt docent Barry Thiele van het Graafschap College. "Bouwopzichters moeten regelmatig achteraf brandjes blussen. Iets simpels als stekkers en lichtpunten aanleggen in een nieuwbouwwoning hangt van allerlei keuzes aan elkaar. Klopt één keuze niet, dan kost het veel tijd en geld om achteraf alles te herstellen".

Daarnaast leren de studenten over de nieuwste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van bouw- en installatietechniek en duurzaam bouwen. "Er is behoefte aan bouwers die kunnen samenwerken met verschillende disciplines en kennis hebben van bijvoorbeeld warmtepompsystemen en luchtdicht bouwen", zegt Thiele.

Luchtdicht huisje

Luchtdicht bouwen is een innovatie die de school leerde van een opleiding in Denemarken. Smart-Building-studenten bouwen momenteel samen een luchtdicht huisje. "We werken volgens hetzelfde principe, maar met de materialen en technieken die we in Nederland hebben", zegt Thiele. ‘In Denemarken hanteren ze nog veel traditionele materialen, waar wij in Nederland innovatieve producten toepassen, die aangeleverd worden door het bedrijfsleven. Juist de samenwerking tussen de school en het bedrijfsleven maakt dat de studenten de laatste ontwikkelingen toepassen in hun project.’

Traditioneler

Student Mike Zomer zit nu in zijn tweede jaar. ‘Ik heb een paar opleidingen vergeleken en hier lopen ze echt voorop. Ik krijg een hele brede opleiding en leer over de nieuwste bouwtechnieken. Bij andere opleidingen was dat allemaal een stuk traditioneler.’ Zomer geeft een voorbeeld:

"Als we een ontwerp uitwerken tekenen we eerst de bouwkundige ‘laag. Vervolgens exporteren we die naar een ander programma en tekenen we direct alle installaties erin, zoals de verwarming, cv-ketel, radiatoren en WTW-installatie." Een WTW, staat voor Warmte Terug Winning. Het apparaat heeft 2 ventilatoren en een warmtewisselaar. Die zorgen ervoor dat de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen en wordt gebruikt om de verse binnenkomende lucht te verwarmen.

Zomer: "In de bouw gaat het vaak zo dat eerst de bouwer het ontwerp maakt. En los van hem plant een technicus de installaties in. En dan komen de bouwers er te laat achter dat er bijvoorbeeld te weinig ruimte is voor een warmtepomp of een boiler. Een Smart Builder houdt al bij de bouwtekeningen rekening met allerlei technische aspecten. Je krijgt dan een heel ander ontwerp en hoeft achteraf niets meer bij te sturen."

Lichtdicht huis

De opleiding ging van start in 2017. Beide lichtingen tellen rond de 60 studenten. Na hun opleiding kunnen ze aan de slag als ontwerper, tekenaar, werkvoorbereider, calculator, technisch in- of verkoper, productie- of projectleider of service- en onderhoudsspecialist. Ze kunnen bij een bouwbedrijf gaan werken, bij een architecten- of ingenieursbureau, woningbouwvereniging, energiebedrijf, service- en onderhoudsbedrijf of gemeente.

Zomer weet nog niet precies wat hij wil met zijn opleiding. "Waarschijnlijk ga ik nog naar het HBO. En dan hopelijk bij een aannemer werken. Ik wil echt een schakel worden tussen de bouw- en installatiewereld." En hij droomt ervan ooit zijn eigen huis te bouwen, net buiten Zutphen, aan de IJssel. Vanzelfsprekend wordt het een energieneutraal huis, gebouwd met de nieuwste technieken.

Meer weten?

Human capital agenda