Revolutionair plug-and-play funderingssysteem voor windturbines

Nieuwsbericht |
TKI Wind op Zee
|
'

De technologie achter windturbines is continu in beweging. Logisch: windenergie wordt steeds populairder. De Monobase Wind Foundation is een revolutionair funderingssysteem voor windturbines. "Ons systeem is plug-and-play."

"Dit project maakt de bouw van windturbineparken duurzamer en efficiënter", aldus Geert Jan Hoek, CEO van MonoBaseWind – het bouwkundig kantoor achter deze innovatie. "Windturbines worden over het algemeen op locatie, in zee dus, in elkaar gezet. Maar niet als ze onze fundering krijgen. In dat geval vindt de montage plaats op land.

Sleepboten brengen de turbines en fundering vervolgens naar hun plek op zee. Daar laten we water in de fundering lopen, waardoor deze naar de bodem zinkt. Zo hoef je niet intensief op locatie aan de slag." Deze werkwijze is niet alleen 14 procent goedkoper, zegt de CEO, ook de impact op het milieu is kleiner. "Het is een besparing van geld én CO2-uitstoot."

Bigger is better

Die dubbele besparing zie je in de hele levenscyclus van de installatie terug. "Om te beginnen bij de montage", zegt Hoek. "Doordat je dat niet meer op locatie hoeft te doen, heb je geen vloot dieselstokende boten met zware kranen meer nodig. Dat scheelt bij bouw van veertig funderingen 35.000 ton CO2-uitstoot."

Ook de grootte van de installatie speelt een belangrijke rol. "Deze fundering is voor grote windturbines bedoeld, die ver uit de kust staan", aldus Hoek. "Flinke jongens die een stuk groter zijn dan de exemplaren die je op land tegenkomt. De bladen alleen al hebben een lengte van 110 meter." Dat is goed voor de opbrengst, want voor windturbines geldt: bigger is better. "Hoog in de lucht waait het vaker en harder. En op zee waait het meer dan op land."

Doordat je minder turbines nodig hebt voor dezelfde energieopbrengst, heb je bovendien minder operationele kosten voor je energieopwekking. "En ook als een windmolen afgeschreven wordt, zijn er voordelen", aldus Hoek. : Dan pomp je de fundering weer leeg, laat je die naar boven drijven, koppel je hem eenvoudig los en sleep je ’m weer naar land. Het opruimen van normale windturbines vereist meer werk."

Toekomstige markten

Hoeks zakelijke partner Herm Bussemaker ontwikkelde en patenteerde het concept van de nieuwe soort fundering. "Wij zijn een klein bouwkundig bureau. Om dit omvangrijke project te realiseren zijn we een consortium project gestart, met partners Royal HaskoningDHV, KCI The Engineers en het Maritiem Research Instituut Nederland", zegt Hoek.

"We richten ons op een toekomstige markt: die van de windmolenparken in zee die zeer grote windturbines  gebruiken’. Momenteel is MonoBaseWind bezig met de ontwikkeling van een demonstrator: een voorbeeldexemplaar van de innovatieve fundering dat moet helpen investeerders over de streep te trekken. ‘Dit exemplaar verwachten we in 2020 operationeel te hebben."

Subsidie voor innovatie

Het rondkrijgen van de financiering voor dit project is nog in volle gang. "We zullen weer bij RVO.nl een subsidieaanvraag indienen, bij het programma Hernieuwbare Energie’, zegt Hoek. We hebben al eerder met dit programma meegedaan, en hopen dat nu weer te doen.

De regeling Subsidie Duurzame Energie (SDE+) past minder goed bij ons, omdat deze subsidie zich op bestaande technologie richt. Dat is dus met name gunstig voor de windmolenparken zoals we ze nu kennen. Daar is in principe niks mis mee, maar in onze ogen is hier minder geschikt voor wat wij in huis hebben: een écht innovatief concept. Die wellicht om een grotere investering vraagt, maar die in de toekomst veel resultaat gaat opleveren."

Meer weten?