Persoonlijke klimaatwerkplek

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
|
Impekt klimaatwerkplek

Iedereen die in een kantoortuin werkt herkent het wel: de ene collega klaagt over kou, terwijl de ander het juist warm heeft of klaagt over te weinig licht. Hoe prettig zou het zijn als je zelf het klimaat op je eigen werkplek kunt regelen? Een TKI Urban Energy-project test dit nu in de praktijk. Bij ING en Sodexo 56 zijn werkplekken ingericht als persoonlijke klimaatwerkplek. Gebruikers stellen hun persoonlijke verwarming, verkoeling en lichtsterkte én lichtkleur in op het gewenste niveau in.

De persoonlijke klimaatwerkplek

Voor de 56 werkplekken zijn is een prototype ontwikkeld in het TKI ImPeKt project (ImPeKt: Implementatie Persoonlijk Klimaat), door TNO , Ahrend, Trilux, Abel Delft, TU Delft, ING en Sodexo Het systeem denkt met je mee: als je op een andere werkplek gaat zitten, verhuizen je instellingen automatisch mee en na een periode van afwezigheid, wordt het systeem automatisch uitgeschakeld. Kom je weer terug, dan gaat alles aan op jouw laatste stand.

Verhoogd comfort en energiebesparing tegelijkertijd

De persoonlijk klimaatwerkplek combineert twee belangrijke voordelen: het comfort van de gebruikers wordt flink verbeterd én er kan energie worden bespaard. Persoonlijk Klimaat is precies op de plek en het moment dat het nodig is. Project UCER in het TKI Urban Energy programma toonde eerder al aan dat 25% energiebesparing mogelijk is (en meer, afhankelijk van de situatie). UCER onderzocht en ontwikkelde hoe je kunt meten hoe comfortabel mensen zich voelen en hoe je persoonsgericht kunt verwarmen en koelen. In TKI ImPeKt wordt met toepassers samengewerkt naar een voor hen aantrekkelijk product en implementatiestrategie. Het komende jaar wordt op de testlocaties bij ING en Sodexo door de TU Delft en TNO onderzocht of dit in de praktijk kan worden aangetoond.

Klimaatinstallaties van het gebouwen worden overwegend ingesteld op vaste, voor het hele gebouw gelijke waarden waarbij zo min mogelijk comfortklachten worden gemeld (predicted mean vote benadering). Veelal betekent dit dat de binnentemperatuur in de winter hoger en in de zomer lager wordt ingesteld dan strikt noodzakelijk is. De verwachting is dat de energiebesparing gehaald wordt zonder comfortverlies door het persoonlijke Klimaat preciezer af te stellen. De omgevingswarmte kan daardoor waarschijnlijk omlaag zonder dat gebruikers van het gebouw hier iets van merken.

Het TKI ImPeKt project is op 1 januari 2016 gestart en word naar verwachting najaar 2018 afgerond. Het project wordt binnen het TKI Urban Energy programma uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken.