Onderzoek helpt bouwers naar energieneutrale innovatie

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
|

Uit onderzoek van RVO.nl en TKI Urban Energy blijkt dat renovatiebouw beter en slimmer kan. Het rapport ‘NOM-woningrenovatie op weg naar een kwaliteitsproduct’ biedt een overzicht van innovaties voor energieneutrale bouw, die in Nederland al zijn bedacht of nog ontwikkeld kunnen worden.

De onderzoekers hebben in opdracht van RVO.nl en TKI Urban Energy gesproken met professionals uit de sector die zelf de weerbarstige praktijk kennen van het werken met ‘Nul op de Meter’ (NOM). De praktijkbehoefte aan innovaties is gecombineerd met nationale en internationale projecten tot een innovatie overzicht per bouwfase. Het rapport is bedoeld voor zowel grote als kleine bedrijven. “Een beetje slimme productontwikkelaar kan er snel mee uit de voeten”, zegt RVO-onderzoeker Daniël Van Rijn in een artikel van Cobouw.

Kansen in de markt

Uiterlijk in 2050 moet de gebouwde omgeving energieneutraal zijn. Dat betekent dat ook de bestaande woningen tegen die tijd moeten zijn verduurzaamd. Bedrijven aarzelen om zaken op te pakken, omdat deze financieel niet haalbaar zouden zijn. Uit het rapport blijkt echter dat er op korte termijn al veel kansen zijn in de markt. Lianda Sjerps, Programma Directeur TKI-Urban Energy, roept daarom in Cobouw het bedrijfsleven op aan de slag te gaan met innovaties. “Energietransitie leidt tot een enorme markt. We hebben heel veel partijen nodig.”

Veel innovaties op de lijst liggen al voor de hand. Zo zijn er praktische problemen bij. Wanneer een gevel wordt aangepakt, zou de bouwer eigenlijk de beschikking moeten hebben over een hermetisch afsluitbaar stofschot, zodat het interieur minder te lijden heeft. Een ander voorbeeld is het continu goed op elkaar afstemmen van installaties voor een beter binnenklimaat en energiebesparing. Het overzicht bevat zowel losse producten zoals deuren en isolatie begane grond vloer als geheel geautomatiseerde industriële processen.

Ondersteuning

Het rapport biedt uitzicht op de stappen naar een volgende generatie NOM-woningen. Er is bovendien ondersteuning beschikbaar bij het opzetten van R & D-projecten, consortia en het vinden van financiering.

Het rapport 'NOM-woningrenovatie op weg naar een kwaliteitsproduct' is hier te lezen.

Meer weten over innovatieve projecten van TKI Urban Energy? Klik hier.  

Meer weten over Nul op de Meter? Klik hier.