Nieuwe aanpak voor snellere omschakeling naar aardgasvrije wijken

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
|
Smart Energy Cities

Sneller aardgasvrij? Dankzij de nieuwe aanpak van Smart Energy Cities zijn aardgasvrije wijken nu binnen handbereik voor alle gemeenten. De afgelopen jaren is door het samenwerkingsverband Smart Energy Cities een aanpak ontwikkeld om de omslag naar aardgasvrije wijken te versnellen. Uniek van deze aanpak is dat het oplossingen biedt die een verbinding zijn van technisch-economische en sociaal-maatschappelijke analyses. Een aardgasvrije wijk vraagt immers niet alleen om (bouw)technische investeringen, maar ook om mensen die mee willen doen en hun gedrag veranderen.

De aanpak is nu al in 16 wijken door heel Nederland toegepast en blijkt op veel plekken een succes. Willem van der Spek, wethouder wonen, natuur en duurzaamheid in Hilversum zegt hierover: “Dankzij de aanpak van het Smart Energy Cities programma zijn we voortvarend van start gegaan in de wijk en hebben we snel stappen gezet met bewoners. Hilversum werkt ook in regionaal verband samen aan de energietransitie en de wijkaanpak, met andere relevante partners zoals woningcorporaties. We hebben ons verenigd in de Regionale Energiestrategie Gooi en Vechtstreek.”

Door dit succes te delen met anderen, hoeven gemeenten niet opnieuw het wiel uit te vinden. Daarom organiseert Smart Energy Cities op 11 juni een bijeenkomst in Hilversum waarbij geïnteresseerden volledig worden bijgepraat over de Smart Energy Cities aanpak voor aardgasvrije wijken. Op die dag lanceert Smart Energy Cities ook een website met een verbeterde aanpak, nieuwe voorbeelden en meer geleerde lessen en tools op basis van de ervaringen uit de projecten. Dit is voor iedereen gratis beschikbaar.

Wilt u hierbij zijn? U kunt zich aanmelden via @email. Dan krijgt u meer informatie en een week van tevoren het programma samen met een outlookverzoek toegestuurd.