
India en Nederland lanceren 4 april 2022 een internationale landencoalitie voor de ontwikkeling van bio-raffinage gericht op duurzame brandstoffen, grondstoffen, chemie en materialen. Samen met Brazilië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie bundelen India en Nederland binnen Mission Innovation hun innovatiekracht in de zogeheten ‘Integrated Biorefineries’.
In deze missie brengen de landen kennis, ervaring en middelen samen om de ontwikkeling van bio-raffinage innovaties te versnellen. Het eerste doel is om gezamenlijk een scherp beeld te krijgen bij de innovatievragen voor bio-raffinage en om kansen voor samenwerking bij huidige onderzoeken en andere missies te herkennen. Hierna zullen de landen gerichte innovatieprojecten op kunnen zetten omtrent bio-raffinage. Ook nemen ze het wereldwijde beleid dat raakt aan bio-raffinage onder handen, zodat wet- en regelgeving de verdere ontwikkeling versterkt.
Een-derde van de wereldwijde CO2-uitstoot
De bio-raffinage oplossingen zijn hard nodig om de wereldwijde klimaatdoelen te halen. Met deze innovaties kan namelijk de CO2-uitstoot in de transport en chemie sectoren verminderd worden. Wereldwijd stoten deze sectoren nu grofweg een derde van alle CO2 uit, waarbij elektrificatie niet genoeg is om deze uitstoot te verminderen. Door fossiele grondstoffen voor brandstoffen, chemicaliën en materialen te vervangen voor biologische hernieuwbare alternatieven, kan die uitstoot drastisch verder verlaagd worden. Ook levert dit grote economische kansen en werkgelegenheid in landelijke gebieden op.
Internationaal samenwerken aan klimaatdoelen
Met deze missie grijpen Nederland en India samen met de partnerlanden de kans om bio-raffinage internationaal verder te brengen. Dat doen zij door hun innovatiekracht en unieke omstandigheden samen te brengen. Dat is essentieel voor het klimaat, maar ook goed voor Nederland met haar sterke agrarische, industriële en logistieke sectoren.
Achterhoekse bio-raffinage al volop in ontwikkeling
Nederland bouwt bij haar trekkersrol op haar ruime ervaring met innovatieve bio-raffinage -projecten. Zo wordt in Beltrum (Gelderland) met de Groene Mineralen Centrale al volop verschillende stromen biogrondstoffen geproduceerd uit mest. Eén van die stromen is fosfaatrijk en kan worden ingezet als grondstof door de meststoffenindustrie. Het water dat er overblijft na de raffinage kan zonder gevolgen voor de natuur in het oppervlaktewater opgaan, waardoor transportbewegingen en -kosten sterk verminderd worden.
4 april van start
De samenwerking op de Integrated Biorefineries missie wordt officieel afgetrapt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Mission Innovation in India. Mission Innovation is een wereldwijd initiatief van nationale overheden om openbare en particuliere innovatie op het gebied van schone energie te versnellen. Gericht om klimaatverandering aan te pakken, schone energie betaalbaar te maken voor consumenten en groene banen en commerciële kansen te creëren. Deze nieuwe werkwijze met missies zoals voor ‘Integrated Biorefineries’ vormt hier het motorblok in.
Meer informatie