Na een jaar succesvol testen van de Slip Joint verbinding is de DOT-windturbine weer van zee gehaald

Nieuwsbericht |
TKI Wind op Zee
Topsector Algemeen
|
Slip joint connection

Na een jaar succesvol testen is de DOT-windturbine weer verwijderd van zijn monopaal-fundatie. Tijdens installatie en operatie van deze offshore test set-up is de afgelopen tijd de zogenoemde Slip Joint verbinding getest. Deze verbinding lijkt op 2 papieren koffiebekertjes die op elkaar worden gestapeld en is daarmee gebaseerd op 2 conische delen: een conisch gedeelte in de onderkant van de turbine-toren en een conisch deel op de bovenkant van de monopaal-fundatie. De connectie is gebaseerd op wrijving waarbij het gewicht van de windturbine voor een gegarandeerde verbinding zorgt. In deze toepassing hoeft er geen cement en bouten meer te worden gebruikt. Hierdoor kan de verbinding tussen windturbine en fundatie goedkoper worden gefabriceerd maar zal met name de installatie en het onderhoud op zee efficiënter zijn.  De DOT Slip Joint verbinding is de eerste die offshore is toegepast.

The DOT wind turbine stond in Eneco’s Prinses Amalia Windpark. De windturbine is omhoog gehesen van zijn monopaal-fundatie, om vervolgens, al hangend in de kraan, naar Rotterdam te zijn getransporteerd voor de verdere demobilisatie.

De opgedane kennis en data zal de komende tijd door de SJOR-partners geëvalueerd worden en resultaten zullen binnenkort gedeeld worden. 

Dit is een belangrijke stap naar commercialisatie van dit project dat steun heeft gehad van het TKI Wind op Zee. Kijk hier naar een filmpje van het verwijderen van de turbine.