Luister in Webber de Podcast naar Webber Miranda Scheffer: “Alles wat ik doe, staat in het teken van de energietransitie”

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
Human Capital Agenda
|
Verhalen van sleutelpersonen in de energietransitie: Miranda Scheffer

In de energietransitie spelen Webbers een belangrijke rol. Een Webber is een horizontale netwerkleider, die mensen en organisaties met elkaar verbindt. Maar hoe doe je dat? Om ze samen te laten werken, te leren en te innoveren. Precies waar de energietransitie om vraagt. In Webber de Podcast gaat sociaal ingenieur Jetske Thielen in gesprek met Miranda Scheffer. “Alles wat ik doe, staat in het teken van de energietransitie. Ik bén een Webber.”

Miranda Scheffer werkt als Adviseur Energietransitie bij Cogas. Cogas versnelt de energietransitie in 8 Twentse gemeenten en in de Sallandse gemeente Hardenberg. In haar werk is Scheffer een enthousiaste Webber, maar ook in haar privéleven zet ze zich in voor een eerlijke en duurzame samenleving. Scheffer is betrokken bij verschillende lokale initiatieven in Twente, waaronder Living Lab Twente Onderste Boven en zonnepark de Groene Weuste.

Eerlijke en duurzame samenleving

Voor Scheffer ging het roer om na haar 40e en ontdekte ze waar haar passie lag. “Toen ik 40 jaar werd, heb ik de tijd genomen om te ontdekken wat ik écht belangrijk vind. Ik merkte dat ik weinig deed voor mijn eigen lokale leefomgeving en dat ik me wilde inzetten voor een eerlijke en duurzame samenleving. Maar hoe? De gemeente Wierden stelde een stuk grond beschikbaar en in mijn eentje ben ik Generatietuin Wierden gestart. Steeds zijn er meer mensen bij betrokken en nu bestaat de stichting al 7 jaar. Met deze generatietuin willen bewustwording creëren voor natuur, voedsel, milieu en duurzaamheid in de leefomgeving.”

Lokale lusten en lasten

Na de Generatietuin Wierden is het balletje gaan rollen en zet Scheffer zich in voor verschillende lokale energie initiatieven in Twente. “De Gemeente Wierden heeft Stichting Duurzame Energie Wierden Enter (SDEWE) de kans gegeven om een zonnepark te ontwikkelen. Binnen 1,5 jaar hebben we het zonepark De Groene Weuste gerealiseerd. Een zonnepark van, voor en door Wierden: het Wierdens Model.” Een mooi initiatief waarbij er zoveel mogelijk wordt samengewerkt met lokale ondernemers waarbij de winst wordt teruggegeven aan de gemeenschap. “Bijvoorbeeld in de vorm van energiebesparende maatregelen of korting op een warmtepomp.“

Werk en privé in balans

Om de initiatieven tot een succes te maken, heb je een lange adem nodig en heeft Scheffer wel eens te maken gehad met tegenslagen. Hoe gaat ze daarmee om? “Om mijn hoofd leeg te maken, hardloop ik graag. Daarnaast hou ik van zwemen en doe ik aan yin yoga. En mijn gezin houdt me met beide benen op de grond. Zelfzorg is belangrijk voor mij om die positiviteit erin te houden, ook bij tegenslagen. Door goed voor jezelf te zorgen, kan je ook goed zorgen voor je leefomgeving.“

Blijf kritisch én positief

Bovendien sta je als Webber niet alleen. Als advies geeft Scheffer om mensen op te zoeken die zich ook willen inzetten voor een duurzame samenleving. “Zorg dat je mensen om je heen hebt die kritisch zijn en je gevraagd en ongevraagd van advies voorzien. Blijf ook kritisch op jezelf. Het gaat altijd anders dan je verwacht, maar er is altijd een weg. We wonen in een geweldig land en laten we dat land nog een stukje mooier maken met elkaar. Kortom: blijf positief en kritisch tegelijk.”

Mensen met elkaar verbinden

Volgens Scheffer is een Webber een verbinder én aanjager. “Ik zou mezelf vergelijken met een fladderiep. Een boom die ervoor zorgt dat de grond weer gezond wordt. Ook fladder ik alle kanten uit en kan ik me verplaatsen in wat de ander nodig heeft. Ik probeer zoveel mogelijk mensen met elkaar te verbinden voor en eerlijke en duurzame samenleving in Twente.”

Luister de aflevering met Miranda Scheffer van Webber de Podcast via onze websiteSpotifyApple Podcasts en Google Podcasts