Luister in deze podcast naar Webber Pauline van der Vorm: “Als een spin maak ik slim verbinding tussen dat wat al bestaat”

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
Human Capital Agenda
Topsector Algemeen
|
.

In Webber de podcast gaat sociaal ingenieur Jetske Thielen in gesprek met Pauline van der Vorm. Als Webber hoef je het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden. "Combineer slim wat lokaal al aanwezig is."

In de energietransitie spelen Webbers een belangrijke rol. Een Webber is een horizontale netwerkleider, die mensen en organisaties met elkaar verbindt om samen te werken, te leren en te innoveren. Precies waar de energietransitie om vraagt. Maar hoe doe je dat?

The Green Village

Wie wil zien hoe de energietransitie eruit komt te zien, zou eens een bezoek moeten brengen aan The Green Village: een proeftuin voor duurzame innovaties in de stedelijke omgeving op TU Delft Campus op het gebied van klimaatadaptatie en energietransitie. “Het is zaak dat we mensen met die nieuw ontwikkelde kennis gaan opleiden”, zegt Pauline van der Vorm, programmamanager Learning Community van The Green Village. “Mijn rol is om ervoor te zorgen dat het ecosysteem er is waarin we die mensen kunnen gaan trainen, om- en bijscholen.”

Van studenten tot start-ups

Zowel mbo- en hbo-studenten als studenten van de TU Delft zijn op The Green Village te vinden. “Maar we werken ook samen met installatiebedrijven. Netbeheerders zijn hier bijvoorbeeld om te zien hoe een waterstofnetwerk in de praktijk werkt. Er zijn kennisinstellingen en we hebben een woningcorporatie die ervaring opdoet met bestaande bouw. En er zijn heel veel start-ups en start-ups in de dop die hun innovaties eerst nog moeten testen.”

Learning community

Van der Vorm heeft The Green Village als learning community goed op de kaart gekregen. “De eerste stap hiervoor was het bewustzijn dat we als The Green Village vanaf het begin een learning community zijn. Dat zijn we gaan benadrukken en vervolgens zochten we de samenwerking. Vooral om iets te doen aan de mismatch tussen hoe mensen geschoold zijn en daar waar de banen zijn. En bij de TU Delft hebben we onderzoekers gevraagd om bij hun onderzoeksprogramma’s altijd ook een learning community op te nemen.”

Locatie voor praktijkonderwijs

Naast een learning community is The Green Village een locatie voor praktijkonderwijs. “Als je dit combineert met online onderwijs kun je heel compacte scholingsprogramma’s maken. Mensen leren deels thuis en komen hier voor het praktijkgedeelte. Elk fieldlab in Nederland zou dit kunnen doen. Zo kun je een heel mooi netwerk bouwen, regionaal en nationaal.”

Het bestaande slim combineren

Het bouwen aan netwerken is wat Van der Vorm leuk vindt aan haar rol als Webber. “Dingen die mensen al doen, slim combineren. Clichématig zou ik zeggen dat ik een spin ben die met een web punten verbindt die al bestaan. Dat is een geruststelling: als Webber hoef je het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden. Kijk wat er lokaal al aanwezig is. Wij maken gebruik van onze pilotlocatie en zo kun je in iedere regio rond pilotlocaties scholing bouwen. Zo vormen we hier nu doorlopende leerlijnen vormen. Dát is nieuw.”