Luister in deze podcast naar Webber Janneke de Cort: “Ik ben graag een octopus met slimme handjes”

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
Human Capital Agenda
Topsector Algemeen
|
.

In Webber de Podcast gaat sociaal ingenieur Jetske Thielen in gesprek met Janneke de Cort. “Als Webber moet je slimme handjes hebben en schakelen van strategie naar operationeel en weer terug.” In de energietransitie spelen Webbers een belangrijke rol. Een Webber is een horizontale netwerkleider, die mensen en organisaties met elkaar verbindt om samen te werken, te leren en te innoveren. Precies waar de energietransitie om vraagt. Maar hoe doe je dat?

Janneke de Cort werkt bij bouwbedrijf KnaapenGroep. Dit oudste familiebedrijf van Nederland richt zich vooral op de toekomst: de energietransitie van de gebouwde omgeving. Hier bouwt De Cort op haar manier. Want als creatief bruggenbouwer zoekt ze de verbinding met bewoners in wijken om verduurzaming en renovatie van hun woningen naar ieders tevredenheid voor elkaar te krijgen. “Ik ben een verbinder, een kansenspotter. Iemand die mensen enthousiast maakt en buiten de lijntjes durft te kleuren. Waar iedereen ‘nee's’ ziet, denk ik: dat gaat wél lukken. Dat kost natuurlijk heel veel energie en tijd. Maar ik zou niets anders willen, want dit werk kan ik vanuit mijn intuïtie doen en dat vind ik heel fijn.”

Zinloos werk

Voordat De Cort als creatief bruggenbouwer de wijken in trok, moest ze 11 jaar geleden zelf een brug bouwen naar haar innerlijke drijfveren. “Ik heb Commerciële Economie en Marketing gestudeerd en kwam terecht bij snoepmerken. Daar ging ik de marketing voor doen. Het voelde steeds meer als zinloos werk. Uiteindelijk adviseerde mijn vader om eens te praten met Pieter Knaapen. Hij was echt een ondernemer met een visie om wijken mooier achter te laten.”

Vanuit hart en intuïtie

Al na een maand na hun eerste gesprek kon De Cort bij Knaapen aan de slag. “Hij heeft me het eerste jaar gedeprogrammeerd. Hij heeft me echt geleerd om meer vanuit mijn hart te werken en alles vanuit intuïtie te doen. Alles mocht, ik kon pionieren, ontdekken én fouten maken. Hij is 2,5 jaar geleden overleden en hij is echt mijn leermeester geweest. Ik hoor hem zeker nog 1 keer per maand roepen en aanmoedigen.”

‘Software’ van de organisatie

Bij KnaapenGroep richt De Cort zich met haar afdeling Marketing en Communicatie op de sociale aspecten van renovatieprojecten. Er ging wat wrijving aan vooraf maar inmiddels kan De Cort spreken van een synergie met de technische kant van de organisatie. “Wij zijn de ‘software’ van onze organisatie, zeggen ze daar: zo belangrijk voor het goed slagen van onze projecten. Wat wij investeren aan de voorkant verdienen we dubbel en dwars terug in de uitvoering.”

Vanuit de behoefte van de ander

Hoe ziet dat werk aan de voorkant eruit? Volgens De Cort is het veel praten met bewoners, luisteren naar wat er in de wijk aan de hand is. “Techneuten is altijd geleerd om binnen de kaders de beste oplossing te schetsen. Die zijn een kei in een probleem binnen kaders oplossen. Maar voor zo’n startfase heb je iets anders nodig en dat is intuïtie, gevoel en echt het gesprek aangaan. Niet vanuit jouw behoefte maar die van de ander, omdat je iets bij een ander gedaan wilt krijgen.”

Radicaal te werk

“In mijn beginjaren ging ik best radicaal te werk”, zegt De Cort. “Dan ontdekte ik dat bewoners die tegen de geplande renovatie waren, zich zorgen maakten om drugsdealers en -gebruikers in de achterpaden van hun huizenblok. Ik stapte dan naar de techneuten die de planningen en begrotingen al klaar hadden staan om te vertellen dat we eerst de veiligheid moesten waarborgen in de wijk. Samen met verschillende wijkpartijen sloten we de achterpaden af, maakten ze mooi met kunstprojecten met kinderen uit de buurt en uiteindelijk stelden we voor om ook hun woning te verbeteren. Mensen zetten dan geen hakken meer in het zand.”

Van bouwkeet naar buurthuisje

Een van de instrumenten om verbinding te maken is Tante Keet. “Dit is een bouwkeet omgeturnd tot buurthuisje. Hier kunnen bewoners tijdens een renovatie terecht om koffie te drinken en er worden activiteiten georganiseerd. Het verbindt mensen echt met elkaar.” Die samenwerking zoekt De Cort ook met professionals binnen projecten. “Bijvoorbeeld met de workshop Vliegende Start. In plaats van apart te vergaderen zitten alle teams en mensen van de projectgroep, soms ook uit de stuurgroep, bij elkaar om het proces vorm te geven. Daar verweven we samen alle verschillende belangen van het technische planningsproces, het sociale bewonersproces én belangrijke beslismomenten. Aan het einde van de dag levert dat ook echt een integrale procesplanning op waar iedereen achter staat.”

Hersenen in de poten

Sinds een paar maanden is De Cort op de hoogte van de definitie van een Webber. “Ik dacht: dus dat ben ik dus.” Als ze die rol zou koppelen aan een dier, kiest ze voor een octopus. “Wat heel mooi is van een octopus, is dat hij acht armen heeft. Dat lijkt me handig, want ik mis nog wel eens handjes. Maar ook dat 60% van hun hersenen in die poten zit. Het zijn dus niet alleen handige maar ook slimme handjes en dat moet je als Webber hebben: dat je van strategie ook naar operationeel kunt doorschieten en weer terug.”

Oproep aan ontwerpers, marketeers en psychologen

Zoals De Cort ooit afscheid nam van in haar ogen zinloos werk, zo hoopt ze dat ook anderen het roer omgooien en zich inzetten voor de energietransitie. “Zoals industrieel ontwerpers, marketeers en psychologen. Vakmensen die anders met dit vraagstuk aan de slag kunnen gaan maar nu nog onder een systeemplafond gevangen zitten en met zinloze producten bezig zijn die de wereld verder vervuilen. Ga eens naar de website van de Webber Community en zet je kracht in voor wat Nederland nu wel hard nodig heeft.”