Jungle AI - Met gegevens uit het verleden prestaties van windturbine voorspellen

Nieuwsbericht |
TKI Wind op Zee
|
Afb

Jungle AI heeft een slimme tool ontwikkeld die ondermaatse prestaties van windturbinecomponenten zichtbaar maakt en oplost. Bijzonder is dat het systeem leert wat het normale gedrag is om op basis daarvan voorspellingen te doen over toekomstig gedrag. Dat levert gratis extra duurzame energie op.

Op dit moment presteren veel windturbines minder dan zou kunnen. Dat leidt tot lagere opbrengsten en onnodige uitval. Voor de oprichters van Jungle AI die kennis van windturbines, machine learning en elektrotechniek combineren, was dit een doorn in het oog. Pim Breukelman: “We merken dat er een steeds grotere discrepantie bestaat tussen de enorme jungle aan beschikbare data en het vermogen van mensen om te begrijpen wat ze betekenen.” In 2017 besloten ze om ’s werelds meest effectieve tool te ontwikkelen om deze prestaties te verhogen. En dat dus met gegevens die al voorhanden zijn, maar niet gebruikt worden.

Canopy maakt gebruik van sensoren in windturbines die nu bijvoorbeeld een verkeerde oriëntatie op de wind, voortdurend afschakelen of rotoronbalans registreren. Deze sensordata worden met een zelflerend algoritme verwerkt (machine learning). Hierdoor leert het systeem wat normaal gedrag is en leert afwijkende patronen te herkennen. Zo kunnen operators van grote offshore windparken het daadwerkelijke gedrag van hun turbines vergelijken met hoe ze zouden moeten werken. Breukelman: “Het meest bijzondere is dat je vanachter je beeldscherm naar alle componenten kunt kijken en dankzij een historische data-analyse in de toekomst kunt kijken wanneer iets kapot gaat.” Dit stelt operators in staat componenten te repareren voordat ze downtime veroorzaken.  

Exploitanten en asset managers van windmolenparken hebben hier baat bij. Zij profiteren direct door een hogere energieproductie, minder onnodige uitval en lagere kosten door efficiëntere windturbines. Indirect profiteren ze omdat ze meer op feiten gebaseerd en doelgerichter kunnen werken. Ze hoeven bovendien geen grote investeringen te doen omdat de sensordata al aanwezig zijn. Het gebruik levert vanaf dag 1 winst op. De inkomsten voor de klant zijn volgens Breukelman een factor 10 hoger dan de vergoeding die klanten voor het systeem betalen.

Canopy helpt ook de energietransitie vooruit. “Onze tool levert gratis extra duurzame energie tegen lagere kosten. Op elke honderd windturbines krijg je er twee gratis. Elke extra MWh elektriciteit die een windpark dat al operationeel is opwekt, hoeft immers niet met fossiele brandstoffen te worden opgewekt. Dat maakt duurzame assets goedkoper dan fossiele centrales. Veel simpeler kun je het niet maken.”

In 2021 heeft Jungle AI Canopy gelanceerd en bij acht spelers in de (offshore) windsector ingezet. Deze klanten zijn nu bezig met de overstap van de eerste windparken naar de rest van hun portfolio.

Jungle AI is één van de drie genomineerden voor de Offshore Wind Innovators Award 2021. Wil jij graag bij de uitreiking van de jury- en publieksprijs zijn? Schijf je in voor ons live (en online) event op 22 maart in Rotterdam.

Schrijf je hier in