Jules Dock en ECE Offshore winnaar Offshore Wind Innovation Award 2017

Nieuwsbericht |
TKI Wind op Zee
|

Jules Dock en ECE Offshore zijn de winnaars van de juryprijs respectievelijk de publieksprijs van de Offshore Wind Innovators Award 2017. Deze award is op 6 december voor het eerst uitgereikt tijdens de Netherlands Offshore Wind Q-meeting, die Siemens en Van Oord elk kwartaal organiseren.

Innovation%20Award.jpg

De jury en de finalisten van de Innovation Award. Vlnr: Ernst van Zuijlen (GROW, jurylid), Chris Bruijnes (InnovatieLink, moderator), Jelmer de Lange (Jules Dock, winnaar juryprijs), Wouter de Zeeuw (ECE Offshore (winnaar publieksprijs), Peter Naaijen (Next Ocean, finalist) en Bert Stuij (RVO, jurylid).

Juryprijs

De winnaar van de juryprijs is Jules Dock met de lichtgewicht Composite Tower. Naar de mening van de jury raakt het innovatieve concept een essentiële snaar in het streven naar kostenverlaging. Wat de jury vooral aanspreekt is dat dit een out-of-the-box innovatie betreft die in potentie een positieve invloed heeft op alle fases – van bouw tot installatie -  van offshore windparken. Dat er reeds schaaltesten zijn uitgevoerd met goede kennispartners, verhoogt de (technische) geloofwaardigheid.

Publieksprijs

Na de pitch van de 3 finalisten heeft de zaal met zo’n 130 vertegenwoordigers uit de offshore windindustrie gestemd voor de publieksprijs. De winnaar van de publieksprijs is ECE Offshore. Volgens de jury laat ECE Offshore zien dat het OASYS systeem werkelijk marktpotentieel heeft aangezien het reeds operationeel is. De innovatie toont maatschappelijk relevantie aan doordat het systeem directe bijdraagt aan de kostenbesparing.

De winnaars krijgen een mentorschap van een industriële partij en een resultaatgerichte workshop ‘The next business challenge’ aangeboden. Ook zullen de genomineerden als spreker optreden tijdens het Offshore Seminar op 15 februari 2018.

Finalisten

De 3 finalisten waren:

OASYS Cable is een kabel monitoring systeem dat op het kabellegschip bevestigd wordt. Het detecteert real-time de kabelgeometrie en kabelintegriteit. Bovendien kan de landingsplek van de kabel worden vergeleken met de geplande positie.

De Wave Predictor voorspelt wanneer en waar hoge golven voorkomen. Dit stelt offshore-operators in staat om een optimale periode te kiezen om werkzaamheden uit te voeren in plaats van te wachten op betere omstandigheden of te hopen op het beste.

Composiet masten voor de offshore windindustrie bieden een lichtgewicht oplossing voor grote en zware constructies. In een 10 MW windturbine is 240 ton staal niet meer nodig.

Offshore Wind Innovation Award

De prijs is in het leven geroepen door Offshore Wind Innovators, een community die beoogt de zichtbaarheid van innovatieve ondernemers te vergroten. De Offshore Wind Innovation Award betekent een erkenning van de Nederlandse innovatiekracht binnen deze jonge en dynamische sector.  
Een jury van deskundigen heeft de inzendingen beoordeeld op de mate van innovatie, de sociale en economische impact en ondernemerschap. De jury bestond uit Bert Stuij ( RVO Duurzaam & Klimaat subsidieprogramma’s), Ernst van Zuijlen (GROW) en Bart Blokhuis (PDENH).