Inspirerende ontmoeting tussen energie-ondernemers en investeerders tijdens InvestorDay

Nieuwsbericht |
TKI Wind op Zee
TKI Urban Energy
Topsector Algemeen
|

Op 21 november brachten Topsector Energie en InnovatieLink met succes innovatieve ondernemers in de energiesector in contact met investeerders. Voor deze InvestorDay waren zes bedrijven geselecteerd die in aanmerking komen voor bedrijfsfinanciering. In de zaal zaten circa 25 investeerders die veel interesse toonden. Ondernemers en investeerders hebben onderling serieuze vervolgafspraken gemaakt.

De zes bedrijven die zich presenteerden richten zich op innovaties in windturbinetechnologie, batterij-energieopslag en peak shaving, energieverbetering van glazen gebouwen, inspecties van windturbinebladen en zonne-energieopwekking. De bedrijven varieerden van startups die nog sterk bezig zijn met technologieontwikkeling en daarvoor financiering zoeken, tot partijen met een positieve cash flow die financiering nodig hebben voor opschaling en internationalisatie. Hun financieringsbehoefte ligt tussen de €300.000 en €2.000.000.

Nieuwe kring van investeerders

“Voor ons was het de eerste keer dat we naar buiten gaan voor deze ronde van financiering dus het is altijd spannend wie er in de zaal zit”, aldus een van de deelnemende ondernemers. “Ik ben vaker in gesprek geweest met investeerders maar ik kende slechts enkele investeerders. Dus voor mij was dit ook de gelegenheid om ons aan een nieuwe kring van investeerders te presenteren. Een aantal hebben aangegeven in gesprek met ons te willen gaan. Let’s see!"

Inspirerende ontmoeting tussen energie-ondernemers en investeerders tijdens InvestorDay

De investeerders bestonden uit Business Angels, Venture Capital bedrijven, Regionale OntwikkelingsMaatschappijen en InvestNL. “Het was zeer interessant vanwege de boeiende mix van bedrijven, waarvan ik een aantal nog niet kende”, vertelde een van hen. “Van degene die ik al wel kende en eerder heb gezien, zie je tijdens zo’n InvestorDay dat ze stappen voorwaarts hebben gezet,  daar waar ik eerst dacht: ‘Eerst nog maar eens even zien.’ Ik ga zeker met enkele bedrijven een kop koffie drinken.”

Financiering bottleneck innovatie

Het concept van de InvestorDay is zo simpel als het klinkt. Ondernemers uit die risicofinanciering zoeken melden zich aan, InnovatieLink geeft hen een podium en nodigt investeerders uit met interesse in duurzame energie proposities. “Vraag en aanbod bij elkaar brengen, daar gaat het om”, aldus Martin Weissmann van Topsector Energie. “Financiering van innovatie - zeker op het gebied van energie - is nog steeds bottleneck nummer 1 voor ondernemers. Met behulp van het grote bereik van de Topsector Energie kunnen we voor investeerders soms minder zichtbare innovaties onder de aandacht brengen, helpen we de energietransitie versnellen en innovatieve bedrijven met hun valorisatie."

Geïnteresseerd in advies over hoe en waar financiering voor innovaties te vinden is? Dan kunt u terecht bij het Financieringsloket.