Innovatieprogramma zorgt voor prijsdaling in gasvrij renovaties

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
|
Prefab binnenisolatie

‘Ook oudere standaardwoning niet duurder dan € 25.000’

Voor innovatie in de verduurzaming van de gebouwde omgeving zijn kort geleden nieuwe rondes in subsidieregelingen geopend. Zo is er in een pilotregeling voor innovaties die woningen en gebouwen aardgasvrij maken, 9 miljoen beschikbaar. In de meerjarige MOOI-regeling is 27 miljoen vrijgemaakt voor innovaties. TKI Urban Energy koppelt bedrijven aan kennisinstellingen, koppelt ze aan elkaar en aan deze financiële middelen. RVO.nl voert de regeling uit en beoordeelt de aanvragen.

Een van de doelen waar innovatie naar moet leiden is prijsdaling van woningrenovaties. In 2018 en vooral in 2019 is op dat gebied veel vooruitgang geboekt. Een voorbeeld is geprefabriceerde binnen-isolatie. In combinatie met een nieuwe ‘plug and play’ betaalbare warmtepomp en zonnepanelen kunnen hiermee verreweg de meeste rijwoningen binnen de bestaande maandlasten van het gas af. De eerste jaren betalen bewoners de investering af, daarna betalen ze nauwelijks nog of helemaal niet meer voor hun energie.

Een van de aanbieders die de geprefabriceerde binnenisolatie aanbrengt, is Zorgeloos Gasloos. Ondernemer Jacco Langebeeke licht toe: ‘De kosten hebben we met name naar beneden gebracht door slimme samenwerking. GreenWorks is hier al jaren mee bezig en wij zijn aangehaakt. Vorig jaar kregen we een subsidie om ons concept te laten zien. We voeren nu een renovatie uit in een woning van Bergopwaarts in Deurne. Zeker als je in grote aantallen gaat denken, is een soepel en gestandaardiseerd proces een voorwaarde. Vanaf ongeveer 1000 woningen hebben we geen speciale subsidie nodig en kost het doorgaans minder dan € 25.000 inclusief BTW voor de oudere woningen. Voor nieuwe, beter geïsoleerde woningen is het de helft; maar deze mensen zijn ook al gewend aan lage maandlasten.’ 

Een andere aanbieder die sterke prijsreductie realiseert is de Dienst Landelijke Energietransitie. Aan de wieg van dat initiatief stond Ruud Koornstra. ‘Zowel voor particuliere woningeigenaren als voor corporaties is betaalbaarheid een randvoorwaarde. De komende tien jaar wil dit land anderhalf miljoen woningen van het gas afhalen. We moeten daarom af van de kleine projectjes met veel overheadkosten. Onze redenering is: als je de prijsvoordelen die je op grote schaal maakt, al vanaf het begin berekent, ga je versnellen.’

Meer informatie

Bedrijven die bezig zijn met innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving of nieuwe energiesystemen in de wijken, kunnen bij TKI Urban Energy terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld het vinden van samenwerkingspartners, of bij RVO.nl voor meer informatie over subsidiemogelijkheden.