HRsolar installeert revolutionair systeem in Gouda

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
|
De PVT-panelen op de pilotwoning in Gouda

HRsolar installeert revolutionair systeem in Gouda; prijsdaling en minder ingrijpend verbouwen voor aardgasvrije woning dankzij innovatiesubsidie 

Het innovatieve bedrijf HRsolar uit De Lier kreeg met een aantal consortiumpartners op de drempel van 2019 een projectsubsidie van ruim 350.000 euro in het kader van de pilotregeling voor aardgasvrije woningen en gebouwen. Deze regeling is onlangs opnieuw geopend, met verbeterde voorwaarden. Het consortium komt met nieuws: deze week werd een pilotwoning opgeleverd die goedkope maar duurzame verwarming met minimale verbouwing mogelijk gaat maken. Dat maakte woningcorporatie Mozaïek in Gouda bekend. 

Hart van het systeem zijn panelen die niet alleen stroom opwekken, maar ook warmte oogsten. Zelfs een huis dat niet ingrijpend wordt geïsoleerd, wordt op deze manier aardgasvrij verwarmd. Een buitenunit voor een warmtepomp, die geluid maakt en ook behoorlijk in de weg kan staan, is niet meer nodig.

‘Met PVT-panelen zijn we niet de enige,’ vertelt Robbert van Diemen van HRsolar. ‘PVT staat voor de combinatie van photovoltaïsch en thermische energie. De warmte die we met onze panelen van het dak af kunnen halen bestaat uit 30% zonlicht en 70% uit de overige weersinvloeden zoals lucht, regen en wind’ Naast warmte wekt het ‘standaard’ PV-paneel stroom op zoals elk ander paneel (320 Wp). Op deze manier wordt er circa 4 x meer energie dan alleen panelen voor stroom opgewekt. Zelfs de naadloze integratie met een geruisloze warmtepomp van Itho Daalderop, die de geoogste warmte omzet naar de temperatuur voor verwarming en warm tapwater, is niet nieuw. Waar wij een doorbraak mee realiseren, is standaardisering ten behoeve van opschaling en inherent de kosteneffectiviteit. De prijs moet op die manier gehalveerd kunnen worden ten opzichte van het huidige niveau.’

Volgens Van Diemen is de oplossing geschikt voor heel veel grondgebonden woningen, waar er in Nederland miljoenen van staan. ‘Met één dakzijde van een rijtjeshuis hebben we voldoende stroom en warmte om een tot Label B gerenoveerd rijtjeshuis het hele jaar door warm te houden. De andere zijde kun je dan nog benutten om stroom voor huishoudelijk gebruik mee op te wekken. Het huis kan dan best nog wat warmte verliezen; de pilotwoning is bijvoorbeeld bewust niet kierdicht gemaakt. Dat is natuurlijk altijd beter en op zich niet al te duur, maar we willen in Gouda bewijzen dat er een optimum is tussen bouwkundige aanpassing, duurzame opwek én minimale overlast voor de bewoner’.

‘Meten is weten,’ laat Jozien van der Knijff namens Moziek Wonen weten. ‘Er wordt daarom meetapparatuur in de woning geplaatst. Waar we vooral nieuwsgierig naar zijn is of de PVT-panelen genoeg warmte kunnen leveren om de woning voldoende te verwarmen.’ 

Naast de genoemde partijen namen ook bouwbedrijf Van Wijnen, Swycs (monitoring) en Hoffman DME (installatiechniek) deel aan de pilot.

HRsolar overweegt om ook in de nieuwe ronde een aanvraag in te dienen. Het bedrijf wil de panelen verder optimaliseren met de warmtepomp. Voor een pilotsubsidie kan nog het hele jaar subsidie worden aangevraagd, maar de regeling sluit zodra de middelen zijn uitgeput. Er is in de pilotregeling voor innovaties die woningen en gebouwen aardgasvrij maken, 9 miljoen beschikbaar. In de meerjarige MOOI-regeling is 27 miljoen vrijgemaakt voor innovaties; hiervoor is een (relatief eenvoudige) aanmelding nodig voor 20 april. TKI Urban Energy koppelt innoverende bedrijven aan kennisinstellingen, koppelt ze aan elkaar en aan deze financiële middelen. RVO.nl voert de regeling uit en beoordeelt de aanvragen.

Bedrijven die bezig zijn met innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving of nieuwe energiesystemen in de wijken, kunnen bij TKI Urban Energy terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld het vinden van samenwerkingspartners, of bij RVO.nl voor meer informatie over subsidiemogelijkheden.