Fistuca wint Offshore Wind Innovation Award 2018

Nieuwsbericht |
TKI Wind op Zee
|
De finalisten van de Offshore Wind Innovation Award, vlnr: Jelmer Jacobs (TWD), Josefien Groot (Qlayers), Ruben Geutjens (Qlayers), Jasper Winkes (Fistuca)

Fistuca is de winnaar van de juryprijs en de publieksprijs van de Offshore Wind Innovation Award 2018. Met een innovatieve onderhoudsvrije verbindingstechniek – de Blue Wedge Connection, wist Jasper Winkes het publiek en de jury ervan te overtuigen dat de huidige problemen met bout- en groutverbindingen te omzeilen zijn.

Op 12 december 2018 mochten de drie finalisten in vijf minuten hun innovatie pitchen voor een publiek van offshore wind experts. Dit gebeurde tijdens de Netherlands Offshore Wind-bijeenkomst. De jury vond de Blue Wedge Connection het meest veelbelovend. Fistuca won met 51 procent van de stemmen.

Ook vakjury was enthousiast

Al eerder had een vakjury, bestaande uit Edwin van de Brug van Van Oord, Tim Raaijmakers van Deltares en Caspar van der Geest van JBR zich over de aanvragen gebogen en dezelfde keuze gemaakt. Zij waren vooral gecharmeerd van het out-of-the-box concept en de potentiële impact in de offshore wind markt.

Fistuca: Onderhoudsvrije verbinding

Fistuca ontwikkelde een wigconstructie die windturbineonderdelen als monopiles en transitiestukken aan elkaar verbindt. De Blue Wedge Connection is niet alleen sneller en goedkoper dan bout- en groutverbindingen. Dankzij de symmetrische krachtsverdeling is deze verbinding onderhoudsvrij en omzeilt ze de mechanische grenzen waar boutverbindingen tegenaan lopen. Ook zorgt de Blue Wedge Connection voor minder installatietijd en is er minder staalgebruik voor monopiles nodig. De jury onderkent de problemen met re-bolting programma’s en groutaanpassingen. Deze leiden soms onvoorzien tot hoge onderhoudskosten.

Qlayers: Slimme printkop voor coating

De andere finalisten kregen ook veel credits van de jury. Het handmatig of semi-automatisch coaten van windturbine onderdelen is tijdrovend en risicovol. De Delftse startup Qlayers ontwikkelde een automatisch printsysteem dat volautomatisch en heel nauwkeurig de coating aanbrengt op windturbinebladen onder gecontroleerde omstandigheden. Daarmee kan tot 50 procent op verf worden bespaard. Bovenal controleert en corrigeert het systeem zichzelf met een slim feedbacksysteem. Volgens de jury raakt de innovatie van QLayers een essentiële snaar in het streven om het coaten van bladen in serieproductie efficiënter en zuiniger te maken. Zij waardeert het vooral dat het verdienmodel goed is uitgewerkt en vindt het basisprincipe om onder gecontroleerde omstandigheden met slimme feedbackgegevens het coatingverbruik omlaag te brengen, veelbelovend.

TWD: Hangmat voor transport monopile

TWD heeft een hangmat ontworpen om monopiles naar de plek van bestemming te transporteren. Deze innovatieve Hammock Seafastening is geschikt voor verschillende diameters en verdeelt de krachten op de buis gelijkmatiger dan een vaste zadelconstructie. Hierdoor kunnen aannemers deze zeevasting voor meerdere windparken gebruiken en hoeven ze zich niet langer zorgen te maken dat de monopile indeukt. De beauty van dit concept ligt volgens de jury in zijn eenvoud. Het concept speelt in op de steeds veranderende maten van monopiles en de huidige way-of-working van op maat gemaakte staalconstructies.

Extra aandacht en ondersteuning

De finalisten krijgen niet alleen waardevolle aandacht tijdens de kwartaalbijeenkomst, maar ook in de media. Daarnaast ontvangen ze een workshop om de marktintroductie te bevorderen en ondersteuning van een industriepartner.

Meer weten?