Europees innovatiefonds voor koolstofarme technologie

Nieuwsbericht |
TKI Energie en Industrie
Maatschappelijk verantwoord innoveren energie
|
co2 verminderen

Werkt u met uw bedrijf of in een consortium aan innovatieve koolstofarme technologie? Dan kunt u binnenkort financiering aanvragen via het Innovation Fund. Dit is een financieringsprogramma van de Europese Commissie en loopt van 2020 tot en met 2030. Het totaalbudget is € 10 miljard.

Het budget van het fonds komt uit de opbrengsten van het Europese Emissions Trading System ETS. De Europese Commissie werkt de regeling op dit moment uit. De details verwachten we in de zomer van 2020.

Eerste call € 1 miljard

Het is de bedoeling dat de eerste call opent in juni of juli 2020. De deadline voor de verkorte aanvragen is in september of oktober 2020. Het Innovation Fund maakt onderscheid tussen grote en kleine projecten. De eerste call richt zich op grote projecten. Het criterium 'business maturity'. Naar schatting is het budget van deze eerste call € 1 miljard.

Deelname ETS-plichtige onderneming verplicht

Bedrijven kunnen alleen, of in consortiumverband projecten indienen. Het is wel belangrijk dat een ETS-plichtige onderneming in het project deelneemt. U vraagt financiering aan via de website van de Europese Commissie. De beoordeling van voorstellen gebeurt door onafhankelijke experts, aangesteld door INEA.

Heeft u serieuze plannen voor een aanvraag?

Neem dan contact op met RVO via innovationfund@rvo.nl. Zodra er meer bekend is over de regeling, vindt u meer informatie op de RVO-website Innovation Fund.

Meer weten?

Innovation Fund (EU-website)