Energietransitie: 388 mensen van bijstand naar baan

Nieuwsbericht |
Human Capital Agenda
|
'

Beeld: Gemeente Den Haag, Fleur Beemster

Liefst 52 bedrijven uit de Bouw & Techniek en Energiesector sloten donderdag 13 juni een sectordeal met de gemeente Den Haag. De deal bevat 52 onderliggende werkakkoorden. Met deze werkakkoorden realiseert de gemeente in korte tijd ten minste 388 banen specifiek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Topsector Energie is één van de ondertekenaars van deze sectordeal.

Energieacademie

Een van de resultaten voortvloeiend uit de sectordeal is de Energieacademie. Dit is een technische vakschool speciaal voor bijstandsgerechtigden en kwetsbare jongeren. De eerste mensen die nu nog werkloos zijn, beginnen in oktober met hun opleiding aan de  Energieacademie in Den Haag. Die opent die maand.

Een praktijkgericht leerwerktraject van 3 maanden stoomt 560 werkzoekenden in 2 jaar klaar voor een baan en/of vervolgopleiding in de bouw, techniek of energietransitie.

3000-500 nieuwe banen energietransitie en circulaire economie

Alleen al in Den Haag komen er naar verwachting 3000 tot 5000 banen per jaar bij op het gebied van de energietransitie en circulaire economie. Daarnaast zijn er nog vacatures van bestaande technische bedrijven (zoals in de bouw en de installatiebranche) die nu al open staan.

Bij de nieuwe beroepen gaat het om onder meer warmtepomp-monteurs, zonnepanelen-monteurs, toegepaste ICT-technici (slimme meters instellen) en fijnslopers (circulair slopen van oude gebouwen, zodat materialen kunnen worden hergebruikt).De Energieacademie gaat bijstandsgerechtigden vooral voor dit soort banen opleiden.

Energieacademie komt in Loosduinen

Plan is om deze nieuwe vakschool te vestigen in de Bedrijven Investeringszone Zichtenburg, Kerketuinen, Dekkershoek (ZKD) in Loosduinen. 13 juni tekenden de eerste 6 bedrijven al. Ook garanderen zij medewerking. Hiervoor stellen kennis, geld en/of materialen voor de opleidingen op de Energieacademie beschikbaar

Feestelijke bijeenkomst

De sectordeal, werkakkoorden en samenwerkingsovereenkomsten werden ondertekend tijdens een feestelijke bijeenkomst met het bedrijfsleven in het Techniek Innovatiehuis van ROC Mondriaan aan de Tinwerf. Naast Rachid Guernaoui was ook wethouder Richard de Mos (Economie) aanwezig.

Meer weten?

Human Capital Agenda