Een biobased alternatief voor fossiele isolatieparels

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
|
Addgreen in de muur

AddGreen heeft isolatiemateriaal ontwikkeld dat huizen energiezuiniger maakt én voor een groot deel uit biobased grondstoffen wordt gemaakt. Daarmee kunnen woningeigenaren een dubbele bijdrage leveren aan de vermindering van de CO₂-uitstoot. Het REDcert keurmerk garandeert de betrouwbaarheid van de herkomst en dat is van groot belang, aldus directeur Stefan Nooijens.

Voor welk probleem hebben jullie een oplossing gevonden?

“Goede isolatie van bestaande woningen is de eerste stap om energie te besparen. Veel isolatiematerialen zijn echter gemaakt van fossiele brandstoffen. Ook de productie van deze hoogwaardige materialen kost veel energie. Om de aarde niet onnodig uit te putten, zijn we op zoek gegaan naar alternatieven.”

Wat houdt jullie oplossing in?

“We hebben een groen alternatief ontwikkeld voor traditionele isolatiematerialen. AddGreen is een innovatief product voor de na-isolatie van spouwmuren. Het bestaat uit grafietparels met een hoge isolatiewaarde, waarbij biobased grondstoffen zijn toegevoegd. Dat gebeurt aan het begin van het productieproces. Het gaat om stoffen als bionafta en biogas, die afkomstig zijn van organisch GFT-afval. We bieden AddGreen aan sinds 2019 als groene tak van ons andere na-isolatieproduct, Neopixels. Neopixels bestaan uit grafietparels van polystyreen. Onze Duitse producent BASF verwerkt bionafta afkomstig van huishoudelijk GFT-afval. Deze biobased styreenkorrels nemen wij af en samen met fossiele korrels schuimen we die op tot EPS-parels. Wij leveren AddGreen aan installateurs, samen met onze zelfontwikkelde hightech-apparatuur. Die zorgt voor een goede dosering van de toe te voegen lijm en een volledige vulling van de spouwmuur of vloer. AddGreen is chemisch hetzelfde als Neopixels. Tot nu toe bestaat de helft van ons product uit biobased grondstof, vanwege de kosten. Technisch kan dit 100% bionafta zijn.”

Wat is zo baanbrekend aan jullie oplossing?

“We maken op een groene manier hoogwaardig isolatiemateriaal met dezelfde kwaliteit als materiaal uit fossiele brandstoffen. We zijn het eerste en enige bedrijf in Nederland dat bionafta toepast in isolatiemateriaal. Het mooie is dat we daarvoor onze eigen apparatuur kunnen gebruiken. Daardoor kunnen we AddGreen snel implementeren in de markt. We hebben ook als eerste een REDcert keurmerk. REDcert controleert en certificeert de duurzaamheid van biomaterialen in de chemie, helemaal terug tot de bron.”

Wat levert jullie oplossing op?

“Omdat we zowel Neopixels als AddGreen leveren, kunnen onze installateurs een groen alternatief bieden aan woningbouwcorporaties en huiseigenaren. Wij laten woningeigenaren in feite zelf bijdragen aan het klimaat. AddGreen is een biobased materiaal dat goed scoort op milieubelasting. Allereerst worden natuurlijk minder fossiele brandstoffen gebruikt. De CO₂ die het kost om AddGreen te produceren en aan te brengen, heb je in circa 2,2 maanden na het isoleren van de woning weer gecompenseerd. Verder is het een hoogwaardig isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde, waarvan je relatief weinig nodig hebt. Het gaat lang mee, heeft een hoge restwaarde en kan goed gerecycled worden. En er zitten evenmin schadelijke brandvertragers in.”

Hoever zijn jullie nu?

“AddGreen is sinds 2019 op de markt. Inmiddels passen diverse installateurs het toe of zijn zelfs volledig geswitcht. We zien dat er steeds meer vraag komt. We kunnen eenvoudig opschalen omdat we onze huidige machines gebruiken. We hebben de ambitie om meer partijen erbij te betrekken. Onze directe klant is de installateur, maar we willen ook woningbouwcorporaties en particuliere eigenaren enthousiast maken om voor dit product te kiezen.”

Wat zijn jullie uitdagingen?

“Bionafta is duurder dan fossiele nafta. Daardoor aarzelen installateurs het toe te passen, maar dat is ten onrechte. Het materiaal zelf is duurder, maar dat maakt slechts een klein deel uit van de totale kosten. Als je alle arbeids- en installatiekosten meerekent, gaat het om een kleine meerprijs per vierkante meter. Waar hebben we het over? We hopen dat woningbouwcorporaties en huiseigenaren zelf gaan vragen naar biobased isolatiemateriaal.”

Wat is de toegevoegde waarde van TKI Urban Energy?

“De connecties. TKI Urban Energie is een linking pin die duurzame partijen bij elkaar brengt. Ze hebben bijvoorbeeld een routekaart voor isolatie gelanceerd en daar past AddGreen natuurlijk perfect in.”

www.addgreen.nl