Betaalbare oplossingen voor aardgasvrij maken van oudere rijwoningen

Nieuwsbericht |
TKI Urban Energy
|
Jaren '50-woningen, Hoge Akker, Best. Fotograaf: Rob Poelenjee

In het NOS journaal en het NPO Radio 1 Journaal van dinsdag 23 juli vertelt Michiel Kirch, directeur van TKI Urban Energy, meer over een inventarisatie van innovatieve concepten om na oorlogse rijwoningen betaalbaar van het gas af te krijgen. ‘Er is voor prijzen rond de € 35.000 niet één oplossing die voor alle huizen geschikt is, maar er is wel voor bijna alle standaardwoningen een aanpak,’ zegt hij.

TKI Urban Energy inventariseerde een aantal aanpakken die innovatieve maatregelen combineren zodat een kostenefficiënte totaalaanpak mogelijk is. De aanbieders van deze concepten werden in het kader van het programma Uptempo! voorgesteld aan een aantal woningcorporaties die nieuwe oplossingen zochten. Een voorbeeld is de warmtewingevel van TNO in een consortium met onder meer AkzoNobel. De warmte die op de gevel valt, wordt benut als bron voor een warmtepomp. Het dak blijft op die manier beschikbaar voor de opwek van stroom met zonnepanelen. Andere concepten halen zowel stroom als warmte van het dak met panelen die beide kunnen. Opslag van warmte is weer een andere invalshoek. Ook het alleen isoleren van de benedenverdieping, zodat niet het hele huis hoeft te worden ingepakt, is een mogelijkheid die uitgetest is en op grotere schaal beschikbaar komt. Van adres tot adres kan de aanpak verschillen, met combinaties van innovatieve maatregelen. ‘De techniek is er en de prijzen die binnen de energierekening passen zijn er nu ook,’ stelt Kirch. ‘Wat nu nog ontwikkeld moet worden, zijn financiële arrangementen waardoor elk huis aangepakt kan worden met gelijkblijvende of lagere maandlasten. Financiering moet desgewenst bij het adres kunnen horen en niet bij de persoon. Dit staat ook in het klimaatakkoord en dat wordt de komende maanden uitgewerkt.’

In 2018 en 2019 stelde het kabinet in totaal 23 miljoen beschikbaar voor innovatie en vernieuwing die bedrijven stimuleren hun oplossingen gereed te maken voor grootschalige toepassing. RVO.nl voert de regeling uit, TKI Urban Energy wijst bedrijven de weg en is behulpzaam bij het vormen van consortia waarin ook kennisinstellingen mee kunnen doen. Uptempo! is een programma waar ook CLICKNL aan bijdraagt, de TKI voor de creatieve industrie.