Baskische bedrijven uit de elektrisch-vervoersector verkennen Nederlandse markt

Nieuwsbericht |
Basken

Vertegenwoordigers van 6 organisaties en het Baskische Energie Cluster hebben deelgenomen aan een missie naar Nederland van 9 tot 11 mei om het succesvolle promotiemodel omtrent elektrisch vervoer te ontdekken. Ook hebben zij zakelijke mogelijkheden in kaart gebracht in relatie tot elektrische vervoersmiddelen en de bijbehorende oplaad-infrastructuur.

Een serie bedrijfsbezoeken naar vooroplopende Europese markten op het gebied van elektrisch transport had als doel om ontmoetingen tussen bedrijven en sleutelfiguren in de sector mogelijk te maken. In het verlengde hiervan heeft het Baskische Energy Cluster samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en het Enterprise Europe Network (EEN) een volle agenda georganiseerd van bezoeken aan Utrecht, Delft, Eindhoven, Helmond en Best. Aan deze missie hebben IBIL, INGETEAM, DUTT, JEMA, Provincial Council of Gipuzkoa en de Gipuzkoa Chamber of Commerce deelgenomen.

In Utrecht kreeg men inzicht in het Nederlandse beleid en de laatste ontwikkelingen op het gebied van elektrisch vervoer, door presentaties van Nederlandse bedrijven uit de elektrisch-vervoersector en RVO.nl. De groep bezocht de wijk Lombok waar men accu’s van elektrische auto’s gebruikt als kleine energiecentrale voor de opslag van zelf opgewekte zonne-energie, die ook teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet.  

Op dag 2 reisde de delegatie naar de TU Delft, waar men kennismaakte met de indrukwekkende technologische ontwikkelingen rondom het e-race team en het opladen van e-bikes. Daarna bracht men een bezoek aan de volledige duurzame wijk ‘Green Village’.  's Middags ging de bus naar de TU Eindhoven, waar de delegatie nog meer te weten kwam over Nederlands onderzoek naar elektrisch vervoer.

Voor de laatste dag stond een bezoek aan de Automotive Campus in Helmond op het programma. Er waren presentaties over de campus, de werkzaamheden en de diverse samenwerkingen tussen bedrijven, overheid en  onderzoekswereld. De delegatie was onder de indruk: volgens hen behoort Nederland tot de top-3 op het gebied van elektrisch vervoer. Een dusdanig innige samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en de overheid bestaat niet in Spanje. 

Last but not least werd Heliox in Best bezocht. Hier werd men verwelkomd door de directeur Business Development, Mark Smidt. Hij vertelde enthousiast over zijn bedrijf en het laden van elektrische bussen.

Voor meer informatie over deze missie van Baskische bedrijven of over het Enterprise Europe Network, neem contact op met Rebecca van Leeuwen-Jones.